IFI logo
Se flere bilder
Fjerning av tapetbord

Foto: Frode Larsen, John Halvorsen, Anne Manglerud/ifi.no

Fjerning av tapetbord

Vi står foran en oppussing av stua. Etter forrige runde valgte vi å legge på en bord øverst mot taket. Denne ble festet utenpå malingen med tapetklister. Hvordan fjernes den lettest - og hvis det ikke går, finnes det noe som kan legges oppå denne igjen etter at veggene er malt på nytt?

Gitte Granstrøm

Gitte Granstrøm
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En tapetbord festet på maling lar seg fjerne uten store vanskeligheter.

Det blir sannsynligvis noen merker eller skjolder hvor borden har vært, men så lenge veggen er jevn vil ikke dette synes etter en ny omgang maling - eller under en ny tapet. 

Bruk lunkent vann

Hvor lett borden lar seg fjerne kommer an på underlaget og hva slags klister eller lim som er brukt til å sette opp borden. - Prøv først å fukte borden med lunkent vann, cirka en meter av gangen. Du kan bruke en sprayflaske (eksempelvis en tom flaske fra et rengjøringsprodukt som er skylt godt), eller en svamp for å fukte borden med vann. Pass på at vannet har trukket godt inn og at borden er gjennomfuktet før du drar av borden, litt etter litt. En bord som er satt opp med tapetklister eller vanlig tapetlim lar seg enkelt fjerne med lunkent vann, opplyser tapetleverandøren Borge.

Vinyl på vinyl

I mange tilfeller brukes det sterkere lim for å få festet borden på veggen. - Der hvor det skal klistres vinyl på vinyl, brukes ofte bordelim. Det er det samme som våtromslim, bare i mindre boks og dette limet er mye sterkere enn vanlig tapetklister. Hvis det er brukt bordelim som er mye sterkere enn de to andre variantene, kan det hende at noe av tapetet ikke lar seg fjerne kun med lunkent vann, sier kundetjenesten hos Borge. For å få bort eventuelle papirrester som sitter fast på veggen og overganger kan en bruke en slipekloss. Puss forsiktig over slik at veggen blir jevn. Før ny maling eller tapet påføres veggen, vask over slik at du får fjernet støv og løse partikler som har festet seg til veggen.

Mer informasjon:

www.borge.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.