IFI logo
Se flere bilder
Fjern råteskader

Foto:

Fjern råteskader

Den eneste måten å bli kvitt råte på, er å fjerne materialene som har råte i seg. Sjekk samtidig om råtesoppen kan ha smittet over på områdene rundt.

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å fjerne råte betyr å fjerne panelen. Har råtesoppen startet å jobbe seg inn i treet, vil den fortsette så lenge den har treverk å "spise på".

Tegn

Et tegn på råte er at treet har mindre styrke, er mørnet, har høy fuktighet eller har skiftet farge: sjekk først og fremst endeved og skjøter, og ellers utsatte detaljer. Vær på utkikk etter avflakinger, blærer, sprekker og områder med mørkere fargetone. Det siste kan ofte bety at fuktighet henger lenge igjen i panelet. Et annet trekk som røper fuktighet er det grønne belegget som algevekst danner.

Det er om å gjøre å oppdage et råteangrep så tidlig som mulig. Det er ikke alltid like lett, men utstyrt med en kniv, en syl eller lignende og med litt tid til rådighet, kan du gjøre en ganske god kontroll. Stikk eller skjær forsiktig på steder hvor du har mistanke om råte. Flere arter av råtesopp røper seg fordi de danner fruktlegemer (formeringsorganer) på utsiden av panelet. Men da bærer treverket ofte tydelig preg av råteskade. Husk at råtne bord er fulle av soppsporer. Få dem vekk med det samme!

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.