Kategorier
Meny
Konto
menu
Annonse

Fjern appelsinhuden!

Når vi maler med rull, vil flaten få et mønster. Det kan ligne på appelsinhud eller cellulitter og kan være dekorativt eller tilnærmet usynlig på grove underlag. På glatte flater ønsker vi ofte et jevnt resultat, og da må appelsinhuden fjernes.

cloud_download
fullscreen
  • Fjern appelsinhuden!

    Foto:

  • Ved maling med rull får man et mønster på underlaget som på fagspråk blir kalt

    Foto:

  • Foto:

  • Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse

Rull er et suverent verktøy for påføring av maling. Vi får på tykke nok malingsjikt, påføringen blir jevn over store flater, og fremfor alt går det mye raskere enn å bare bruke pensel. Rullen vil imidlertid etterlate et mønster på underlaget. På fagspråk blir rullmønsteret kalt ”greng”. Mønsteret kan ligne på appelsinhud eller cellulitter.

Utendørs på mur og uhøvlet treverk vil grengen normalt ikke forstyrre. På møbler, kjøkkenskap og slette vegger vil imidlertid et kraftig rullmønster være lite dekorativt.

Velg riktig rull

Heldigvis er denne type appelsinhud lett å bli kvitt! Stryk ut den ferske malingen med lette strøk med en flat og bred pensel, og du får et glatt og slett resultat. Et annet alternativ er å bruke en filtrull for ekstra glatte flater eller en skumgummirull til finishen.

Verktøyleverandørene lager ruller med mange typer vev, egnet for ulike typer underlag og ønsket sluttresultat. Langhårede ruller legger igjen mye maling i dype daler og høye topper, med et tydelig mønster som resultat. De brukes derfor til grove underlag der malingsjiktets tykkelse er viktigere enn estetikken. Jo finere underlaget er og jo blankere maling som brukes, dess kortere vev skal rullen ha. For ekstra glatte flater brukes filtvev eller skumgummiruller.

Pensel og rull i kombinasjon

Merk dog at ruller med finere struktur etterlater mindre maling i hvert strøk. Velger du å påføre maling med en skumgummirull for å sikre et jevnt resultat fra starten, må du derfor regne med å måtte male i flere sjikt for å oppnå god nok dekk. For ekstra strøkent resultat bruker vi gjerne en rull egnet for jevne flater (f. eks. såkalt panelrull), i kombinasjon med pensel eller skumgummirull som brukes til umiddelbart å stryke ut malingen til flott finish.

Mønsteret fra rull og pensel synes tydelig i våt maling. Mens malingen tørker, vil den flyte ut, og mønsteret blir mindre synlig. Men har du først fått appelsinhud i et strøk, vil den bli synlig gjennom alle etterkommende malingsjikt, med mindre du sliper eller sparkler overflaten.

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse
Annonse
HappyHomes annons
HappyHomes annons
[Some text some message]