Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
For gårdeier

Fasaden bør tilstandsvurderes årlig av en malermester

  •  
  •   Publisert:
 
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
En pusset og malt fasade bør tilstandsvurderes årlig av en malermester. En slik vurdering vil avgjøre rengjøringsmetoden.

I ekstreme tilfeller er det aktuelt å fjerne malingen og male pussen på nytt. Ved regelmessig og metodisk vedlikehold er det aktuelt med kjemisk eller mekanisk rengjøring

Med eller uten kjemikalier

En skitten fasade kan vaskes med eller uten kjemikalier. Det avhenger av om hvor skitten den er. Dersom den er påført graffiti, har salt- eller kalkutfelling eller alger og sopp er det trolig nødvendig med kjemisk vask.

Valg av metode

Ved skader i en pusset fasade vil det alltid være aktuelt å vurdere malingsfjerning i forbindelse med reparasjonsarbeidet. Det kan også være aktuelt å kombinere bruken av rengjøringsmetoder. Det er derfor nødvendig med en kompetent vurdering av innsatsen ved rengjøring av pussede fasader. Er de malt vil behandlingene også avgjøres av om malingen er mineralsk eller organisk (danner film på overflaten). Metoden(e) som velges må være kraftige nok, men heller ikke for kraftige slik at det oppstår nye skader. Malermesteren velger metode som passer til underlaget.

Lag et prøvefelt

Selv ved vanlig rengjøring kan det være store forskjeller i smussmengden på forskjellige steder på fasaden. I slike tilfeller kan det være nødvendig med ulike metoder, selv om det ikke er synlige skader. Malermesteren kan i slike tilfeller lage prøvefelt med ulike metoder for å se hvilken metode som er best egnet på det enkelte stedet. Et slikt prøvefelt kan stå til arbeidet er avsluttet slik at man har en referanse som viser hvilken rengjøringsgrad man er enige om.

Avhengig av faglig kompetanse

Avhengig av tidligere overflatebehandlinger, kan det etter rengjøring vurderes å påføre en murimpregnering eller "binder". Den riktige behandlingen vil malermesteren kunne anbefale. Murfasader er i mye større grad enn trefasader avhengig av solid faglig kompetanse hos den som utfører arbeidet. Selv den enkle problemfrie vaskingen av en murfasade bør utføres av en fagperson, som vet hvordan arbeidet skal utføres. Et trenet øye vil også avsløre potensielle skadetilfeller.

Ta tidlig grep

Å gjøre reparasjoner mens skadene er små er svært viktig. Dersom de får stå og utvikle seg, vil skadene etter hvert kunne bli svært store og kostbare. Pussede fasader, murstein og betong har forskjellige utfordringer. Innsatsmidlene vil derfor variere etter en helhetsvurdering av tidligere behandlinger og eventuelle skader.

Les også Gammel murvegg i ny drakt

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer For gårdeier

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: