IFI logo
Se flere bilder
En ribberadiator blir ny

Foto: ifi.no

En ribberadiator blir ny

Har du et hus med originale ribberadiatorer har du ganske sikkert en god varmekilde. Men dersom den i årenes løp har fått mange strøk maling som etter hvert både flasser og blitt misfarget er den kanskje mer varm enn vakker. Men det finnes råd.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bygge inn

En måte å pusse opp radiatorene på er rett å slett å bygge de inn. Snakk med en finsnekker. Til front er det mange muligheter stålgitter, trespiler, messinggitter, rotting (obs problemet her er at det etter hvert tørker og blir sprøtt pga varmen) for å nevne noe. Dersom du velger denne løsningen er det viktig å male radiatoren med et strøk matt maling i en mørk gråfarge, gjerne N 8000, før kassen settes på plass. Den matte mørke fargen reflekterer ikke lys og gjør at radiatoren ikke blir synlig bak gitteret. En lys eller blank radiator vil skinne gjennom sprinklene. Kassen males i samme farge som veggen.

Male

Dersom dere ønsker å beholde radiatorene synlig er det fullt mulig å male de på nytt. Malermester Ole Andreas Klaveness mener spørsmålet mer er hvilket krav som stilles til finish på overflaten. Den enkleste og rimeligste oppussingen er å skrape bort løs maling og påføre to strøk med oljebasert interiørmaling. Er det mange malingslag som flasser, blir det brå overgang mellom der malingen sitter og der den er borte.

Klaveness anbefaler å slipe ned kantene mest mulig selv om det kan være vanskelig å komme til både med slipemaskiner og slipepapir. Deretter vaskes radiatoren med kraftvask, skylles godt og mattes med fint slipepapir. Deretter males radiatoren med interiør oljemaling halvblank eller blank. Tradisjonelt er slike radiatorer malt med oljemaling.

Som ny

Klaveness sier at det beste resultatet får du ved å demontere radiatorene og få dem sandblåst på en hensiktsmessig måte. Med hensiktsmessig menes at det ikke bør brukes for kraftige metoder som kan skade overflaten. På denne måten fjernes all malingen og du har et jevnt og rent underlag for videre behandling. Her anbefales det først å grunne med en metallgrunning, og deretter mal to strøk med oljebasert interiørmaling i ønsket farge halvblank eller blank glans. Bruk rørlegger til demonteringen. Et tips er å skifte ventiler samtidig. Det er også mulig å montere termostat. Dermed er radiatorene gode som nye. Malermesteren har selv god erfaring med denne metoden.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.