IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Det beste maleværet

Foto: Nordsjö

Det beste maleværet

Ikke for fuktig og ikke for varmt. Hva er egentlig det ideelle maleværet nå om sommeren?

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Overskyet er det beste maleværet. Det må selvfølgelig ikke regne, men det er også viktig at det ikke er for varmt, slik det gjerne er i solveggen på varme sommerdager, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no. 

Temperaturmessig er de helt ideelle rundt 16 grader, men det fungerer helt fint å male både i varmere og kaldere temperaturer. Solveggen bør imidlertid unngås fordi veggen fort kan bli for varm, noe som kan føre til skjemmende blæring i malingfilmen.

Unngå fukt

Fukt i treverket er heller ikke bra når det skal males, og veggen må ikke ha en fuktighet på over 15-18 prosent. Maler man på en fuktig vegg risikerer man å stenge fukten inne i treverket, noe som igjen kan gi store skader senere.

- Her i Norge kommer det jo gjerne en regnskur i ny og ne, så det er ikke alltid så lett å vite om treverket er tørt nok. Derfor er en fuktmåler kjekt å ha. Den forteller deg raskt og enkelt om det er greit å male, sier Owren. 

Fuktmålere finnes i mange prisklasser, og er å få kjøpt eller leid hos fargehandlere og byggvarehus.

Er det store temperatursvingninger mellom dag og natt, slik at det danner seg dugg om morgenen, kan det lønne seg å gjøre unna malearbeidet tidlig på dagen, fremfor om kvelden. Dette fordi dugg på halvtørr maling kan gjøre den nymalte veggen matt. 

Bruk regnværsdagene

Regnværsdagene er riktignok ikke helt bortkastede når det kommer til utvendig vedlikehold. Vasking av hus, terrasse og hagemøbler kan nemlig godt gjøres på regntunge dager. 

Sjekk maleværet på ifi.no

På ifi.no er det en maleværindikator som baserer seg på værmeldingen. Grønn pensel betyr at det sannsynligvis går helt fint å male, mens rød pensel betyr at man bør vente. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Mari Andersen Rosenberg  | 
Selvrensende maling og dekkbeis test
Utendørs

Med selvrensende maling eller dekkbeis som har Smart Flow-teknologi kan du male 20 prosent lengre per dypp i bøtta, sier ekspertene. Den selvrensende teknologien skal også sørge for...

Anna Leikanger Voje  | 
Ny terrasse på en dag
Utendørs

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Chera Westman  | 
Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Chera Westman  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.