Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Dekorering på høyt plan

Navnet Telegrafen er beholdt, men det er også alt som minner om gamledager i den flotte bygningen i Bergen. Nå er det blitt en moderne, urban kaffebar og et shoppingsenter.

cloud_download
fullscreen
 • Hovedhallen og 1. etasje er omgjort til et moderne kjøpesenter med butikker og serveringssted.

  Foto:

 • Mønsterpartiene i taket ble helt overmalt i hvitt i 1951, men man fant de originale mønstre ved hjelp av skraping. De ble kopiert i form av sjabloner.

  Foto:

 • Før: Freskomaleriene går rundt øverst på alle veggene i hovedhallen og originalfargen var som vi ser på bildet rød-brun, overmalt i blått.

  Foto:

 • Etter: Alle farger på freskene er knyttet opp til de originale. De er spesialblandet og har derfor ingen NCS-benevnelser.

  Foto:

 • Inngangspartiet er rehabilitert med de originale mønstre og den opprinnelige blåfargen som hovedfarge.

  Foto:

 • Telegrafen fra utsiden.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Rikstelegrafen mot Byparken sto ferdig i 1927. Arkitektene hentet den gang priser for sitt arbeid. Senere ble Rikstelegrafen til Telenor og var deres administrasjonsbygg helt til Telenors nybygg sto ferdig på Kokstad ved Flesland i 2001.

Det var klart at noe måtte gjøres med den gamle, staselige bygningen. Den ble kjøpt av Knut Galtung Døsvig for vel 80 millioner kroner og er nå restaurert av BaraGruppen for 60 millioner.

Utbedringene har vært omfattende, ikke minst malerarbeidet hvor mye er forsøkt satt tilbake til det originale. Bruksendringen har vært total i hovedhallen og 1. etasje med sitt karakteristiske glasstak.  Malermester Norbert Seidel har stått for malerrestaureringen.

Som maler, lakkerermester og kirkemalermester med utdannelse fra hjembyen Køln, München og Firenze var han den rette til den spesielle oppgaven.

Det har vært en tidkrevende form for restaurering - både å finne frem til det gamle og deretter løse oppgavene på nytt. For Seidel var det ren vandalisme at originale mønstre og ornamenter rett og slett var overmalt. Her måtte det skrapes en hel del for å finne frem til hvordan det opprinnelige hadde vært. Vannskader hadde også oppstått gjennom tiden som ødela murpussen. Der måtte man bygge opp på nytt. I malerarbeidet måtte det gjøres noe kompromisser i forhold til originalene - delvis  fordi det ikke lot seg reparere eller fordi en full restaurering ville bli alt for dyr.

Norbert Seidel har gjort alt nærmest på egenhånd. Han har funnet frem til farger og mønstre, laget nye sjabloner, blandet farger og håndmalt til nærmeste detalj. Ett eksempel: Ornamentene i taket - på den hvite bunn - tok alene to måneder å fullføre, en krevende jobb, så krevende at Seidel måtte bruke massør i slike perioder. I inngangspartiet mot Byparken var over halvparten av mønstermalingen ødelagt og alt ble rehabilitert, en jobb som alene tok en måned.

Se Fargemagasinet nr. 6/03

Oppdatert: 22.11.2013  

Dette er brukt:

Beckers Aqua Decor Latex

remove_circle_outline

Beckers Elegant

remove_circle_outline
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]