IFI logo
Se flere bilder
Behandling av gamle teakmøbler

Foto: Kristian Owren/ifi.no og Alanor

Behandling av gamle teakmøbler

Jeg har en stueseksjon i oljet massiv teak fra 60-tallet. De ulike delene har ikke blitt oppbevart samme sted, og har derfor en del farge- og slitasjeforskjeller. Jeg liker at de ser brukt ut, men hvordan får jeg dem likere?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva du bør gjøre avhenger litt av hvor store fargeforskjellene er. Det kan hende det holder å rense møblene grundig, men ellers må du til med pigmentering.

Rens til teak

Teak er litt spesielt i forholdt til andre typer treverk, fordi en del maling- og lakkfjernere vil kunne misfarge teaken. Vær obs på dette når du skal kjøpe produktene. En maling- og lakkfjerner vil fjerne all tidligere behandling på en skånsom måte uten at du må ty til sliping.

Gå først over møblene med møbelrens med stålull nr. 0, før du påfører maling- og lakkfjerner på flatene med en naturbustpensel. Følg produsentens anvisninger om virketid, og tørk av med stålull nr. 2. Nøytraliser deretter med en ny omgang møbelrens, og la det tørke.

Treverket er nå klart for ny behandling, enten du ønsker olje eller lakk.

Pigmentering av lakkert overflate

Går du heller for løsningen med å farge treverket, blir fremgangsmåten en litt annen.

- Når man skal pigmentere slike møbler, lønner det seg å ta utgangspunkt i den mørkeste delen av teaken, og tilpasse fargen på de lysere delene til den, forteller Finn Wang hos Brynsløkken.

Han anbefaler at man først vasker flatene med gulv- og panelrens eller lignende produkter, før en sliper lett over flaten med et fint slipepapir (korning 240-320). Fjern slipestøv med støvsuger, og vask med rødsprit og lofri klut.

- Så finner man en lakkbeis som passer, og legger på ett eller to strøk for å komme ned til den mørkeste fargen. Det kan lønne seg å ta en litt lysere farge enn den man vil ende opp med, og heller legge på et ekstra strøk for å få en dypere fargetone, tipser han om.

Pigmentering av oljet overflate

Dersom møblene har vært oljet før, er fremgangsmåten for fargen den samme, men produktene ikke helt like. Da er ekspertens råd å bruke en oljebeis istedenfor lakkbeis.

- Legg på beisen med pensel, men stryk den ut etter ca. 10 minutter med en nylonstrømpe som er formet til en ball. Da slipper man penselstrøkene, råder Wang.

Hvis du må legge på to eller flere strøk, må beisen tørke til neste dag før du legger på nytt sjikt. Når man benytter oljebeis kan det være fordelaktig å avslutte med et eller to lakkstrøk for å gi bedre slitestyrke over tid.

Mer informasjon

www.alanor.no

www.brynslokken.no

Dette trenger du
 • Liberon Møbelrens
 • Stålull nr. 0
 • Liberon Stripper
 • Stålull nr. 2
 • Lofrie kluter
 • Naturbustpensel
 • Olje eller lakk

:

  eller:

   :

   • Faxe Gulv- og panelrens
   • Slipepapir
   • Lofrie kluter
   • Rødsprit
   • Lakk- eller oljebeis
   Huskelisten din
   Finn din nærmeste
   Mest lest
   Annonse
   Nyhetsbrev
   Motta tips og ideer!

   Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.