IFI logo
Se flere bilder
Behandling av fjellhytter

Foto:

Behandling av fjellhytter

Mens man ved sjøen maler hvite fritidshus, følger man andre tradisjoner til fjells - hvor man i større grad følger naturens farger.

IFI

IFI
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse
MaisonObjet annons

Av trebeskyttelse finnes forskjellige alternativer - maling selvsagt, men i langt større grad benyttes transparente produkter som beis, tjærebeis eller tjære. Produsenten Scanox AS fører alle alternativer, men til hyttemarkedet markedsfører de gjerne sitt spesialtilpassede produkt, Tyrilin Tjærebeis.

-Vi opplever stor forespørsel når det gjelder tjærebeis og forbrukerne velger det gjerne for å få en lød i farge og overflate, et fargespill de ikke får med de tradisjonelle beisene, hevder Per Lund Nilsen, selv malermester og leder av Teknisk Service i Scanox.

Tjærebeisen er et noe dyrere produkt enn en vanlig beis, men her argumenteres det med at det er ikke i overflatebehandlingen de store utgifter ligger, men i for eksempel bad- og kjøkkenløsninger.

På hytter brukes nå som oftest laft eller en villmarkspanel, gjerne furu. Det finnes malm i furu som gjør tjærebeisen litt rødlig med årene; den påvirker fargetonen. Det blir et samspill mellom arkitektur, treverk og overflatebehandling.

-Tidligere ble overflaten litt forvitret og det oppsto noen fargenyanser ved bruk av tjærebeis, fortsetter Per Lund Nilsen, men vi har nå forbedret utgaven som gjør at egenskapene nå holder seg hele tiden. Vedlikeholdintervallen er den samme som ved bruk av tradisjonell beis - fire til seks år når det er gjort en god førstegangsbehandling, noe avhengig av belastningen fra sollyset.

Alle transparente beiser mørkner ved gjentatt vedlikehold med samme farge. -Når man har valgt en farge og finner ut etter første eller andre strøk at det er fargen man ønsker å beholde, så fortsetter man med en lysere variant. Den brukes altså som en vedlikeholdsbeis som gir små endringer.

Tyrilin Tjærebeis-serien har seks farger - lys, gylden, gyldenrød, mellombrun, brun og mørk - og Scanox jobber med et større fargevalg. Men man kan også blande selv - prøve seg frem.

Hva så med en ren tjærebehandling? -Hvis kunden ikke helt vet hva han ønsker, og ikke har et spesielt forhold til tjære, skal man tenke seg om to ganger. Tjære er en spesiell form for behandling og har man først valgt tjære, må man i tilfelle forholde seg til behandlingen i resten av byggets levetid.

Scanox kom med et nytt produkt i Tyrilin-serien i 2003 - en tjæredekkbeis. - Vi lanserte produktet etter en hel del henvendelser fra forbrukere som har brukt tjærebeis x antall ganger og fått en mørk fasade, en fasade de ønsket å lysne. Da kan man legge på en lysere dekkende tjæredekkbeis. Samtidig er det en dekkbeis som ikke trenger grunning; man kan gå rett på og sparer dermed ett strøk. Mange vil også gjerne ha en dekkende overflate på vindskier, dekkbord, etc. - det være seg på hytter som også er beiset eller tjærebeiset, avslutter Per Lund Nilsen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.