IFI logo
Se flere bilder
13. dag jul - på tide å jage julen ut!

Foto: Jordan

13. dag jul - på tide å jage julen ut!

Julefeiring setter sine tydelige spor. Mye innetid, peiskos, stekeos og et berg med julepynt gjør at norske hjem nå er på sitt verste med tanke på inneklimaet. Derfor er det på tide å vaske jula ut, for det må den og det med moderne metoder, det er ekspertene enige om. Trettendedag er siste frist.

ifi.no

ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å pynte til jul er gøy. Men å pakke ned jula er kjedelig. Hva om vi jager ut jula med en fest, slik de gjorde i gamle dager?  Trettendedag jul, altså 6. januar, har fra gammelt av vært den endelige avslutningen på julefeiringen.

– Så kast juletreet og be venner på middag - så kan dere få ut jula sammen, sier produktsjef i Jordan, Marianne Grøtte.

For jula må vaskes ut av huset, det er ekspertene enige om og det må IKKE gjøres på gamlemetoden.

Se flere bilder
juletre ut

Foto: Jordan

LEI AV JUL: Ifølge tradisjonen skal julen kastes ut 13. dag jul. 

Moderne rengjøring

Tiden hvor man må planlegge å sette av dager til vasking er over.

– Med dagens moderne rengjøringsmetoder er det enkelt å rengjøre og holde rent, sier rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther.

– Ha en mikrofiber klut tilgjengelig i hvert rom. Da er det enkelt å tørke opp søl der og da. Har du i tillegg en tørr mikrofibermopp klar på et moppstativet i nærheten, kan du også svinge over gulvet når det trengs. Du behøver verken bøtter med varmt vann eller kjemikalier, det forverrer bare inneklimaet, fortsetter Hagesæther.

Å vaske med vann og kjemikalier betyr ikke at det blir rent, heller tvert i mot. Man flytter bare på støvet.

–  Det mange ikke vet er at både bakterier og sopp trives og formerer seg i fuktighet. Så vasker du gulvet med en våt klut er det store sjanser for at sopp og bakterier får veldig gode vekstforhold, noe som er lite ønskelig både for inneklimaet og gulvet i seg selv, sier Hagesæther.

Se flere bilder
klut

Foto: Jordan

MIKROFIBERKLUTER: Støvtørking og rengjøring er lett med en mikrofiberklut. 

Såpe og kjemikalier forverrer inneklimaet

Moderne rengjøring innebærer to enkle prinsipper:

Tørre overflater rengjøres med tørr mikrofiberkluter- eller mopper, flekker tas bort med vann. Bruk gjerne en sprayflaske med vann som du bruker på flekkene som skal fjernes.

Nye undersøkelser viser at bruk av såpe og kjemikalier er med på påvirke forekomsten av astma og allergi.

– Dette må tas alvorlig, sier Grethe Amdal, rådgiver i Norges Astma og Allergiforbund. Bruk av rengjøringskjemikalier forverrer inneklimaet og dårlig inneklima forverrer allergiske sykdommer. Derfor er det så viktig å informere om riktig renhold, fortsetter Amdal.

En av grunnene til at man skal vise forsiktighet ved bruk av kjemikalier er at mange av de "luktende" såpene kan blant annet inneholde terpener som er med på irritere slimhinnene og kan gi kontakteksem.

– Har man tilbøyelighet for astma og eller allergi, bør man holde seg unna alt som kan irritere eller påvirke negativt, avslutter Amdal.

Moderne rengjøringsmetoder? Benytt riktig utstyr!

Råd til uerfarne vaskere eller til vaskere som vil gå over til moderne rengjøringsmetoder i hjemmet: Skaff deg en mopp, mikrofiberkluter og et par gode sensitive hansker.

Jordan har mikrofiberkluter spesielt utviklet til vasking i husets forskjellige rom. Klutene har ulike farger og ulike kvaliteter. Dermed er det enkelt å holde styr på klutene og få gode resultater.

Se flere bilder
glassklut

Foto: Jordan

ULIKE KLUTER: Mikrofiberkluter kommer i ulike varianter og farger. Alle har sitt eget bruksområde. 

En klut til hvert sitt rom:

Den gule kjøkkenkluten er i strikket kvalitet, hvilket betyr at den er ekstra effektiv på fettflekker og typisk "kjøkkensmuss". Den er lett å vri opp og avgir mindre lukt enn andre tradisjonelle kluter.

Støvkluten er rød. Den er myk og behagelig å arbeide med og skånsom mot underlaget.

Den blå baderomskluten holder på all avleiring og fett som finnes på et bad. Kluten suger også opp vann.

Glasskluten er lilla og kan brukes på glass, speil, servanter, fliser og  rustfri stål. Kluten har også en fin poleringseffekt, den etterlater seg blanke overflater uten riper og vannrester og gir et krystallklart resultat.

Den grønne gulvkluten glir lett mot underlaget og er like effektiv på tørr og våt rengjøring.

Mopp

En proff-mopp er et ergonomisk verktøy som kan brukes til å vaske både på gulv, tak og vegger uten unødvendig belastning på kroppen. Den er utstyrt med et ergonomisk teleskopskaft som kan løses og låses i ønsket lengde (112-184 cm). Dermed kan moppen enkelt håndteres av vaskere i ulike høyder. Rengjøringen blir dermed mindre belastende for rygg, skuldre og armer. Videre har moppen et kulegrep som er behagelig å holde i og reduserer belastningen i håndleddet.  Til moppen kan du feste ulike vaskebrett spesialdesignet til ulike oppgaver. Til vaskebrettet festes en tilpasset mikrofiberklut.

Se flere bilder
mopp

Foto: Jordan

MOPP: Mikrofibermoppen kan brukes både til gulv og tak. 

Hansker

Beskyttelse av hendene er viktig. Lateksfrie hansker fås både i vanlig tykkelse og i engangsvarianter som kan kastes etterpå.


Mer informasjon
Les mer
Om Else Liv Hagesæther

Else Liv Hagesæther er utdannet ved Statens Oldfrueskole (1976) og er spesialist på rengjøring. I de siste 30 årene har hun arbeidet som rådgiver med renhold og serviceoppgaver i yrkesbygg som spesialitet. Hagesæther er kjent som forfatter og medforfatter av en rekke bøker og læreprogrammer om renhold og hygiene og har i mange år undervist renholdere og renholdsledere i arbeidsparende renhold med kvalitetsmål. På mange måter har hun vært en banebryter på dette området.

I de siste årene har forfatteren også hatt suksess rundt om i landet med kurs for privatpersoner i enkelt, lett hjemmerenhold. Målet er å hjelpe travle mennesker til en enklere hverdag.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.