IFI logo
Se flere bilder
Vi har takskrekk

Foto:

Vi har takskrekk

Nordmenn venter gjerne med å komme seg opp på hustaket til lekkasjen er et faktum. Med en årlig sjekk kunne mye skade vært unngått.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (NW): I fjor skiftet 75 000 huseiere dekket på taket sitt. Lekkasje var årsaken i hvert tredje tilfelle. Norsk Takseringsforbund bekrefter at alderen på norske hustak ofte er høy, og at tilstanden bærer preg av at huseieren ikke har vært oppe og sjekket på en stund.

- Ytterdøra tar du i hver dag, men en skade på taket oppdager du ikke før det drypper på nesen din, sier kjedeleder Jørgen Hannestad i byggevarekjeden Montér. Hannestad oppfordrer folk til å komme seg opp på taket minst én gang i året for å forebygge vannskader.

Tror tak er dobbelt så dyrt

Den passive holdningen til taksjekk skyldes trolig også at folk overvurderer kostnadene ved å legge ny takstein eller annet dekke. I en undersøkelse laget av en av Montér-kjedens leverandører ble det spurt om hvor mye man trodde forskjellige typer nytt takdekke på en gjennomsnittlig enebolig kostet.

De tusen som ble spurt tippet i gjennomsnitt en dobbelt så høy pris som et nytt takdekke faktisk koster.

Koster å vente

Det kan bli en kostbar affære å vente for lenge med taksjekken. Forsikringsselskapene dekker ikke lekkasjer som skyldes manglende vedlikehold eller ettersyn.

Ifølge Prognosesenteret må norske hustak vente i hele 25 år før de får nytt dekke. Jørgen Hannestad sier at det er vanskelig å anslå noen idealtid for når taket må byttes. Det avhenger av hvor værutsatt det er der man bor.

- Vi råder folk til å ta en sjekk hvert år! Er det flenger noen steder? Er takstein knust eller blåst av? Det som er slitt eller ødelagt må byttes ut. Å vente til lekkasjen er et faktum kan bli dyrt.

- Det er også veldig viktig å rense takrenner og avløp for løv og annet rask, slik at regnvann renner vekk i stedet for å bli liggende og ødelegge, sier Hannestad.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.