IFI logo
Se flere bilder
Velg riktige fliser til uteplassen

Foto: Höganäs, Golvabia

Velg riktige fliser til uteplassen

En flislagt uteplass er både praktisk, vedlikeholdsvennlig og lekkert. Men velger du feil flis, kan du risikere at den flislagte terrassen blir en kortvarig glede.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Tidligere var det gjerne sånn at valget om fliser var styrt til badet, men nå er det stadig flere som ser hvilke muligheter fliser gir, og flisgulvene har spredt seg rundt til hele huset – og dermed også til uteplassen, sier Patrik Björklund, butikksjef hos Höganäs. 

Fargevalg av betydning

Om du går med planer om å flislegge terrassen, er Björklunds viktigste tips å tenke nøye gjennom fargevalget – og det er ikke av estetiske grunner.

- Ikke velg for mørk flis! Fliser leder varme og bevarer varme svært godt, så en mørk flis vil bli fryktelig varm når den ligger midt i solsteken. Det kan også være lurt å velge en flis med litt mønstring eller sjattering, for da vil ikke sand eller annen skitt bli like synlig, tipser han. 

En svart flis kan en varm sommerdag i en lun krok kunne komme opp i 50-60 grader, og da blir det ikke lenger en behagelig terrasse å oppholde seg på. 

Se flere bilder
En lys flis er godt egnet ute

Foto:

En lys flis er godt egnet ute

Unngå for store fliser

Fliser i store formater er populært, men de største variantene er ikke å anbefale ute. Når store fliser skal limes er det vanskelig å få trykket dem godt nok ned, og man kan dermed få hulrom der vann kan fryse under flisene. Dette vil igjen føre til at flisene kan løsne.

Det er også svært viktig å velge en flis som tåler nordisk vinter. Mange fliser produseres nedover i Europa, og er dermed tilpasset klimaet i sydligere strøk. Men en vinter i Norge er jo som kjent ganske annerledes enn i Italia, så det er meget viktig at flisen tåler frostbelastningen her i nord. Få hjelp i flisebutikken til å finne en flis som er ordentlig frostsikker. 

Ha også sklisikkerhet i tankene. Det er jo gjerne en del vann utendørs, og da er det en stor fordel med en flis som ikke blir så altfor glatt. Skliklasse R10 anbefales. 

Sjekkliste for flislegging ute:

1. Det er mange feller å gå i og ingen rom for feil. Bruk derfor en dyktig håndverker.

2. Risikoen for at flisene løsner øker med størrelsen på flisen og flaten. Flisene bør helst ikke være større enn 40 cm x 40 cm.

3. Velg flistypen porcellenato med vannopptak under 0,5 prosent fra kjente fabrikker og forhandlere.

4. Velg lyse fliser. Foruten å bli fryktelig varme å gå på vil en mørke flate suge mer sollys og dermed utvide og trekke seg mer sammen enn en lysere flis, noe som øker sannsynligheten for å løsne.

5. Legg gjerne dampåpen, sementbasert membran på betongflater rett under flisene. Det reduserer risiko for kalkutfellinger og bidrar til å ta opp bevegelser.

6. Bruk aldri saltbasert avisingsmidler på overflatene, det kan danne misfarger og utfellinger.

7. Planlegg godt fall – minimum én cm (helst to) på én meter, og led vannet mot renner eller sluk.

8. Skliklasse R10 anbefales på terrasser og balkonger for at ikke flisene skal bli for glatte når de er våte. 

Mer informasjon

www.golvabia.no

www.hoganes.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.