IFI logo
Se flere bilder
Våt vegg gjør vondt verre

Foto: Frode Larsen/ifi.no og Nordsjö

Våt vegg gjør vondt verre

Vent på tørt og varmt vær før du maler huset, råder ekspertene. De ser stadig folk som er ute med malerpensel når det er for fuktig.

Ulf-Arvid Mejlænder

Ulf-Arvid Mejlænder
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- I Norge bør man bare beise eller male utvendig mellom april og oktober. Mange steder i landet er sesongen enda kortere, sier malermester Eirik Milsem i malingprodusenten Nordsjö.

Hans inntrykk er at flere enn før prøver å strekke sesongen i begge ender og at en del huseiere heller ikke tar nok hensyn til været underveis.

- Blant dem som tar på seg malerjobber for andre, er det nok også en del ufaglærte som ikke er så nøye med dette, sier Milsem.

Farlig fukt

Malerjobben bør vente hvis fuktigheten i treverket overstiger 15 vektprosent, mener ekspertene. I motsatt fall vil fukten kunne bli stengt inne i panelet. Resultatet blir skader og avflaking.

- Om våren og høsten må man være oppmerksom på at det er fuktig om natten selv om det er tørt midt på dagen. Hvis det legger seg dugg på et strøk som ikke har tørket skikkelig, blir overflaten matt og skjoldet, sier malermester Ole-Andreas Klaveness i Klaveness Maler- og Byggmesterforretning AS i Oslo.

Han råder folk til å være særlig påpasselige når de skal male vinduene.

- Spesielt viktig er det at treverket i gamle vinduer er helt tørt. Her kan fuktigheten sitte dypt i sprekkene og under en dårlig kittfals. Vinduene bør males mellom mai og august, sier Klaveness.

Vask og forarbeid

Forarbeidet kan imidlertid gjerne begynne straks påsken er over.

- Da er det bare å sette i gang med husvask, fjerning av svertesopp, preparering og montering av stillaser, sier Klaveness.

Han mener forsommeren har vært den beste tiden for utendørsmaling de siste årene.

- Vi har hatt mye varme og tørt vær før sankthans, så de som har startet tidlig har hatt de beste forholdene, sier Klaveness.

Selv om mange svinger penselen langt utenfor sesongen, legger de fleste nordmenn fortsatt vedlikeholdet til sommermånedene. Drøyt 90 prosent av utendørsmalingen fra Nordsjö blir handlet inn i perioden fra mai til august. Toppmånedene er mai og juni.

Mer informasjon

www.nordsjo.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.