IFI logo
Se flere bilder
Varsku til gravide

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Varsku til gravide

- Det holder ikke å si at gravide trygt kan bruke malinger som er vannynnbare! Det sier Gunnar Skjøld, HMS sjef hos Akzo Nobel.

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er stor forskjell på vanntynnbare malinger, og enkelte malinger innholder stoffer som den gravide bør unngå. Til tross for at undersøkelsen til Teknologisk Institutt ikke kan påvise noen direkte skader hos gravide, så kan ikke det likestilles med at alle malinger er trygge, sier Skjøld. Gravide bør alltid la tvilen komme fosteret til gode, og forhøre seg med forhandleren om innholdet i malingen. Moderne lavemitterende malinger som for eksempel Bindoplast, har i svenske studier kommet godt ut med hensyn til innemiljøet i nymalte rom.

Strenge krav i Danmark

I Danmark fins det klare regler på hva slags produkter kvinnelige malere kan bruke under graviditeten. Da går ikke skillet mellom løsemiddelbaserte og vanntynnbare malinger, men mellom ulike typer vannbaserte malinger.

- Det er klart at det er forskjell på den profesjonelle maleren som står i malingslukten hver eneste dag, og den vanlige forbrukeren som kanskje bare skal pusse opp barnrommet før babyen kommer. Men det er viktig at forbrukeren gjøres oppmerksom på eventuelle usikkerhetsmomenter, slik at de kan ta de nødvendige forholdsregler, påpeker Skjøld.

Råd til gravide som skal male:

* Benytt bare produkter som er fri for løsemidler. Rådfør deg hos fargehandleren og be ham om å kontakte leverandøren hvis han er usikker.

* Luft godt både mens og etter at du er ferdig med å male.

* Bruk hansker og vask hendene hvis du får maling på huden, og før du spiser eller drikker.

* Husk at du kun må løfte opp til 10-12 kg i starten av graviditeten; senere må du kun løfte 5-6 kg. Ta pauser og sitt ned når det er mulig. Det er ikke godt å stå oppreist hele dagen.

* To andre alternativ er å bruke vernemaske, eller kanskje enda bedre, få noen andre til å gjøre malejobben for deg!

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.