IFI logo
Se flere bilder
Utvendig mur til besvær

Foto: ifi.no

Utvendig mur til besvær

Jeg har en 10 m lang, og 1 m høy mur som skiller hagen fra gårdsplassen. Den var tidligere malt, men malingen flasset av, så jeg malte den på nytt med en silikonbasert murmaling. Nå har også denne begynt å falle av. Hva kan jeg gjøre for å få behandlingen til å sitte? Blir jeg nødt til å kle den inn?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vanlig maling går sjeldent bra på slike frittstående murer, og det vil nok flasse av uansett hva slags type maling du prøver på. Men det finnes andre produkter enn maling som antakelig vil gjøre jobben bedre, slik at du slipper å kle den inn. For eksempel kan du jo forsøke å behandle muren med puss.

Flere produsenter har produkter til dette. Blant annet Hey'di. De anbefaler deg følgende fremgangsmåte:

  1. Fjern all maling (eller i alle fall så mye som du får av)
  2. Vask med kraftvask
  3. Bruk en primer (Hey'di KZ) der hvor muren er bar. Fikk du ikke av all malingen, bruk deres spesialprimer der hvor malingsrester henger igjen.
  4. Påfør vanntett sementbasert dekorpuss. Disse finnes i forksjellige farger, og har navn etter fargene, for eksempel Hey'di Hvit. Det er en sementbasert, vanntett og diffusjonsåpe slemming beregnet til slike murer. Dette produktet er egentlig puss og maling i samme strøk, og kan påføres med kost, rull eller brett. To strøk er anbefalt.

En slik behandling bør holde i lang tid. Ønsker du å være helt sikker på at fukt ikke trenger inn i muren nedenfra, kan det være aktuelt å grave opp og tette med grunnmurspapp under bakkenivå. Det kan også være aktuelt å dekke til toppen, slik at det ikke blir liggende vann oppå. Man får kjøpt noen egnede produkter i samme materiale som takrenner, som vil beskytte toppen av muren.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.