IFI logo
Se flere bilder
Utedoen er full av mugg!

Foto: privat

Utedoen er full av mugg!

Etter en våt høst og vinter har vi fått muggskader inne i utedoen vi satte opp i fjor sommer. Veggene ble satt inn med soppdreper, og ser ut til å ha gått klar av muggen. Men doen, som er i hvit glanset plast, avluftingsrøret som går gjennom taket og det lakkerte tregulvet er nå dekket med mugg.

Åshild Nyhus Tyssen foto

Åshild Nyhus Tyssen foto
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvordan kan vi fjerne dette? Og hvordan kan vi forhindre det samme problemet i fremtiden? Det er en ventil ca 20 cm over gulvhøyde, bør vi tette denne om høsten? Og bør panelovnen stå på hele vinteren?

Som regel kommer mugg og sopp på slike steder som en følge av tett og fuktig luft forårsaket av for dårlig utlufting. En utedo er jo i utgangspunktet et fuktig rom, og når det blir for tett kan det skapes kondens, og slik fuktig luft er jo dessverre et eldorado for sopp og mugg!

Hvordan unngå det?

For å unngå dette burde dere derfor ikke dekke til den ventilen dere har plassert på veggen, men tvert imot vurdere å sette inn flere ventiler. Bedre gjennomlufting vil nemlig sannsynligvis hjelpe dere mye.

Å ha panelovnen på i løpet av vinteren er derimot en veldig god idé. Varmen fra ovnen vil tørke ut lufta, slik at mugg og sopp ikke vil trives like godt.

Så ved hjelp av en kombinasjon av bedre utlufting og høyere temperatur vil dere forhåpentligvis ikke ha de samme problemene neste vinter!

Hvordan fjerne muggen?

Når det gjelder muggen som allerede har kommet, kan dere vaske denne bort med vann og salmiakk eller klorin. Klorin er veldig effektivt på plast, men bør ikke brukes på tregulv. Treverket kan nemlig blekes av klorinen, og salmaikk er nok et bedre alternativ her. Husk imidlertid å aldri blande de to, for sammen danner de en farlig gass!

Hvis dere synes klorinen eller salmiakken matter plasten, kan man eventuelt påføre litt vaselinolje med en klut for å bevare glansen.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.