Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Før du begynner

Unngå vannskader i ferien

  SINTEF Byggforsk, Gry K. Stimoe, Newswire, IFI
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det anslås at rundt 20.000 boliger vil bli rammet av en vannskade i løpet av sommermånedene. SINTEF Byggforsk har noen enkle tips om tiltak som kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Antallet vannskader på norske boliger øker for hvert år, dessuten blir skadene stadig dyrere. Bare i sommer vil skadekostnadene beløpe seg til rundt 900 millioner kroner. Selv om mange vannskader skyldes kalde vintre, er det feilmonteringer, slitasje og gamle rør som ligger bak det største antallet vannskader.

Lekkasjer fra gamle rør

I sommermånedene juni, juli og august forventes det rundt 20.000 vannskader i norske boliger, til en kostnad av 900 millioner kroner. Som regel skyldes skadene lekkasjer fra vannrør. Spesielt boliger fra 50-, 60- og 70-tallet har rør som er utsatt for lekkasje. Det beste er å skifte ut disse rørene før de er utslitt, men for mange blir dette et tiltak som nedprioriteres. 

Bedre føre var

Steng stoppekranen når du skal være lenge borte.
Steng stoppekranen når du skal være lenge borte.

– Vannskader som oppstår i ferien er ofte omfattende og dermed kostbare, siden vannet får flomme utover i dagevis før skaden oppdages. Hvis du imidlertid stenger hovedstoppekranen før du reiser, kan du være rimelig trygg, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Rens sluket årlig

Minst en grundig rens av sluk i året anbefales.
Minst en grundig rens av sluk i året anbefales.

Sluket bør renses minst en gang i året, og det er smart å gjøre dette før du overlater boligen til seg selv for en lengre periode. Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel, som for eksempel i tomme hus, er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter slukets utløp. Det kan forårsake at første dusj etter ferien fører til at du får vann utover badegulvet på grunn av redusert avrenning.

Kjemiske avløpsåpnere

Benytt avløpsåpner for vedlikehold av sluk og røropplegg.
Benytt avløpsåpner for vedlikehold av sluk og røropplegg.

Det finnes nok av avløpsåpnere, også for periodisk vedlikehold av sluk, vannlåser og rørinstallasjoner. Disse representerer en rimelig investering, sett i forhold til kostnadene vannskader kan medføre.

Sluket og vannlåsene tørker ut

En skvett miljøvennlig frostvæske forhindrer uttørking av sluk og vannlåser.
En skvett miljøvennlig frostvæske forhindrer uttørking av sluk og vannlåser.

Langvarig fravær gjør at vannet i vannlåser og toalett lett kan tørke ut i sommervarmen. Resultatet blir at du kommer hjem til et bad som virkelig stinker kloakk. Ved å benytte en liten skvett miljøvennlig frostvæske i toalett og vannlåser unngår du problemet

For mer informasjon, se

Kemetyl AS

Krefting & Co AS

Les også Unngå stank fra sluk og avløp

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: