Vi nordmenn har dyrket tulipaner omtrent like lenge som hollenderne. I dag, over 400 år etter at de første tulipanene kom til Norge, er blomsten fremdeles populær og trendy.
Men tulipanbuketten trenger ikke for enhver pris å være rød! Tonje Bergh, informasjonsansvarlig ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP), oppfordrer i år til å tenke kreativt når du setter sammen tulipanbuketten.
- En lys rosa bukett, kan brekkes opp med en og annen knall lilla tulipan innimellom. En hvit bukett kan pyntes med tre dyp røde tulipaner i midten. Lys lilla mot knall oransje er også stilig, foreslår Bergh.
Naturinspirert
Våren er ikke langt unna. Hent inspirasjon utenfra!
- Bruk kvister, kongler, mose og fruktblomster fra naturen i tulipanbuketten, oppfordrer Bergh.
Plukk kvister fra vårblomstrende busker, som for eksempel syrin. Eller kvister fra skogen med mose på. Bare kvister fra eple- eller plommetrær er også lekkert i en stor tulipanbukett.
- Legg steiner nederst i en transparent vase. Du får kjøpt fine, slipte steiner i butikken. Alternativt kan du plukke dine egne, men da må du sørge for å skrubbe dem godt først, sier Bergh.
Bakterier kan nemlig tette stilken på blomsten.
407 år
- Tulipanen har lang tradisjon i Norge. For syv år siden feiret vi nordmenn tulipanens 400-årsjubileum, bare tre år etter hollenderne, forteller Bergh.
De første norske tulipanene ble dyrket i Bergen. Det var legen Henrik Høyer, som dro til Leiden i Holland for å ta sin medisinske doktorgrad, som brakte tulipanen til Norge. Han ble god venn med Carolus Clusis, mannen som hentet de første tulipanløkene til Hollandtre år tidligere. Høyer fikk med seg en rekke løker og knoller hjem til Bergen høsten 1596. Og våren 1597 blomstret tulipaner for første gang i Norge. Tulipanen kommer opprinnelig fra Tyrkia og Iran.