IFI logo
Se flere bilder
Stopp trekken og spar strøm

Foto: Jan Larsen/ifi.no

Stopp trekken og spar strøm

Nye tetningslister i vindus- og dørkarmene kan spare huseieren for mange penger i strømkostnader. En ny type selvklebende tetningslist i silikon har en levetid på ti år og mister ikke evnen til å holde kulde, støv og støy ute selv om den overmales.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nærmere halvparten av boligens varmetap kan skyldes vinduene. En enkel og billig måte å redusere oppvarmingskostnadene er ved å tette lekkasjene, som sprekker mellom karm og ramme ved dører og vinduer. Konsumentverket i Sverige har regnet ut at en huseier kan spare drøyt en tusenlapp i året med nye tetningslister.

Det kan også være fornuftig å montere tetningslister i innvendige dører mot kalde rom som loft, kjeller og vindfang, ifølge Enova.

Silikon og gummi

I farge- og byggevarebutikker finnes en mengde forskjellige tetningslister i gummi og silikon. Silikonlistene er vanligvis litt dyrere enn gummilistene, men er til gjengjeld mykere og har bedre isolasjonsevner. Gummilistene kan være harde og det kan bli behov for å justere vinduene slik at de kan åpnes og lukkes uten problemer.

Tesa har utviklet en ny selvklebende tetningslist i silikon som effektivt tetter sprekker i dør- og vinduskarmer, samtidig som støv og støy blir stengt ute. Silikonlisten har en levetid på ti år, er myk og enkel å montere og beholder egenskapene selv om den overmales. Listen er værbestandig og tetter sprekker på 1-7 millimeter.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.