IFI logo
Se flere bilder
Spar penger på vedkjøp

Foto: ifi.no

Spar penger på vedkjøp

I disse dager er vedfyring et rimelig alternativ til dyre strømpriser. Men man bør sjekke prisene nøye. Det er mye penger å spare dersom man handler ved hos riktig forhandler.

Ella Mæhlumshagen

Ella Mæhlumshagen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Prisene på ved varierer mye fra sted til sted og i forhold til hvor du kjøper veden. Prisen er også avhengig av hvor mye du kjøper, forteller kundebehandler Anne Lise Espegaard i Norsk Ved til nyhetsbyrået Newswire.

Den aller billigste veden får du kjøpt i Nord-Norge. Her ligger prisen på 1475 kroner per favn, mens landsgjennomsnittet er på 1631 kroner, viser en fersk markedsundersøkelse utført av Norsk Ved. Dyrest er det på Østlandet, der det koster 1878 kroner for en favn ved.

- Folk flest kjøper 60 eller 80 liters sekker. En 60 liters sekk koster litt under 63 kroner i gjennomsnitt, og er billigst på Østlandet, sier Espegaard.

- Folk kan spare mye dersom de planlegger litt, tar en ringerunde og handler hos en billig forhandler. Handler du ved på bensinstasjon er det klart at det blir dyrt. Det blir som å sammenligne 7-Eleven med Rema 1000, sier Espegaard.

Espegaard påpeker også at det selvsagt er ulik effekt av de ulike vedsortene.

- Rogn er den tretypen som gir maksimal brennverdi, men vi ser likevel at det er bjørkeved som selger mest, sier Espegaard.

Anbefaler rentbrennende ovner

Statens foretak for energiomlegging, Enova, anbefaler folk å fyre med ved i rentbrennende ovner.

- Vi syns vedfyring er et godt og nyttig alternativ i disse dager. Vi anbefaler folk å bytte til rentbrennende vedovner - både fordi det gir bedre effekt og fordi det forurenser mindre, sier seniorrådgiver Anne Guri Selnæs hos Enova.

Ifølge Enova varierer prisen på den varmen du får ved vedfyring fra under 50 øre/kWh, dersom du kjøper i store kvanta og brenner i rentbrennende ovn, til over 2 kroner/kWh dersom du kjøper veden på en bensinstasjon og har en gammel vedovn. Dersom man kjøper ved fra en vanlig sekkeforhandler på Østlandet og har en rentbrennende vedovn, er prisen på utnyttet varme 69 øre /kWh. Gjennomsnittsprisen på strøm er cirka 75 øre/kWh.

Mellom 1998 og 2002 skaffet 8000 husstander i Oslo seg rentbrennende ovner, viser Statistisk Sentralbyrås levekårsundersøkelse fra 2002.

Dette betyr at 18 prosent av alle vedkubber i Oslo ble brent i rentbrennende ovner i 2002, noe som er en økning på 15 prosent sammenlignet med året før.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.