IFI logo
Se flere bilder
Søker design for alle

Foto: Ingunn Solli

Søker design for alle

Norsk Designråd er på intens jakt etter norske produkter og løsninger som kan brukes av så mange som mulig i flest mulig situasjoner. ?Design for alle? er det nye begrepet.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle mennesker vil i løpet av levetiden oppleve nedsatte funksjonsevner, enten forbigående eller mer permanent. Vi ser dårligere når det er mørkt, hører dårligere på diskotek og strever med å komme oss fram med barnevogn. For noen er nedsatt syn, hørsel eller bevegelighet daglige problemstillinger.

- En gjennomtenkt design kan gjøre produktene mer brukervennlige for flere. Resultatet blir et mer inkluderende samfunn, sier prosjektleder Jannicke Hølen i Norsk Designråd.

Produktjakt

Så viktig er dette at Norsk Designråd i samarbeid med Deltasenteret og Norges Forskningsråd ved IT Funk har opprettet en ny kategori under Merket for God Design - kalt nettopp "Design for alle".  Nå starter jakten på norskutviklede produkter som kan motta den prestisjefylte utmerkelsen.

- Design for alle, også kalt universell utforming, handler om å designe produkter slik at de er enkle å bruke for en størst mulig variasjon av mennesker i et størst mulig spenn av brukssituasjoner - innenfor det kommersielt mulige. Tenk på hvilke gripeproblemer vi kan oppleve hvis det er kaldt eller vått ute. Eller hvor umulig det kan være å bruke nye bestillingssystemer på internett, sier Hølen.

Salgbar design

Hølen mener design for alle-tankegangen også er kommersielt interessant, fordi kundegruppen øker og markedet blir større. Offentlige innkjøpsregler setter også krav, og nye regler innen EU er på gang.

- Den kommende eldrebølgen aktualiserer problemstillingen. Eldre mennesker i dag er yngre enn noen sinne. De vil leve godt, de er kravstore og vil ikke godta reduserte tilbud på sine eldre dager. Produsentene må tenke nytt, sier Hølen, men påpeker at det ikke finnes noen produkter som er universelle, i betydningen at de passer til absolutt alle og i alle situasjoner.

- Men design for alle handler om å tenke på bredden i den menneskelige funksjonsevne og de ulike situasjoner man kan komme opp i når man utvikler nye produkter og løsninger, sier hun.

Stolte bedrifter?

Nå oppfordrer Norsk Designråd alle norske bedrifter som har et produkt de er stolte av - og som de mener er et design for alle-produkt - til å søke Merket for God Design. Søknadsfrist er 13. august.

- Vi håper på mange søknader, både innen denne kategorien og de tradisjonelle kategoriene, sier Hølen.

Fakta Merket for God Design:

En utmerkelse fra Norsk Designråd som gis til både bedrift og designer for et produkt utviklet i fellesskap.

Tildeles industrielt fremstilte produkter og løsninger innenfor kategoriene industridesign, møbeldesign, grafisk design, digitale løsninger og design for alle (nyhet).

Søknadsfrist 13. august.

www.norskdesign.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.