IFI logo
Se flere bilder
Slik gjør du flaggstangen festklar

Foto: Harald Sola Berentsen/ifi.no

Slik gjør du flaggstangen festklar

En skitten stang med flassende maling er ikke like stas å ta i bruk på nasjonaldagen. Men hiver du deg rundt, er det fortsatt tid til å fikse den.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

– En flaggstang bør få en vedlikeholdsvask hvert år eller annethvert år, litt avhengig av hvor du bor, sier Tom Rune Bergestuen hos malingprodusenten Flügger.

For å rengjøre og behandle stangen, bør den tas ned. Til dette bør man være to personer. Når du først har den nede, vask både selve stangen og flagglinen.

Se flere bilder
For å få vedlikeholdt stangen, må den ned.

Foto:

For å få vedlikeholdt stangen, må den ned.

Ulike materialer krever ulik behandling

Når det gjelder maling av stang, avhenger fremgangsmåten av hva slags materiale flaggstangen er laget av. Glassfiber er det vanligste materialet, men det finnes også mange stenger av stål, aluminium og tre rundt i landet. Slik går du frem for å male dem:

GLASSFIBER:
Flaggstenger i glassfiber trenger normalt ikke vedlikehold utover vask. Vanlig rengjøring til fasaden fungerer fint til dette formålet.

STÅL:
Skrap bort flassende maling med en stålbørste eller skrape, mens blanke flater mattslipes. Rengjør så med et kraftig rengjøringsmiddel, som kraftvask. Påfør deretter rusthindrende grunning og maling beregnet for stål. Det finnes også kombinasjonsprodukter, som Quick Bengalack Rett på rust, som er grunning og toppstrøk i ett produkt. Følg produsentenes anvisninger når det gjelder hvor mange strøk som er anbefalt.

ALUMINIUM:
Skrap bort alt løst, og rengjør stangen grundig. Påfør deretter en rustbeskyttende grunning før du påfører toppstrøkbehandling for samme formål. De ulike malingprodusentene har ulike systemer for dette; det er alltid lurt å holde seg til systemet fra én produsent.  Eksempel på gode systemer er Pansarol V Primer etterfulgt av Pansarol Finish fra Nordsjö , Multiprimer etterfulgt av Metallplatemaling fra Flügger eller Quick Bengalack Metallgrunning etterfulgt av Quick Bengalack Universallakk.

TREVERK:
Start med en grundig vask med et kraftig rengjøringsmiddel. Skrap og slip deretter bort alt løs maling. Er stangen utsatt for mye begroing, påfør sopp- og algedreper. Malingprodusentene har litt ulike system for utendørsbehandling. Grunningsolje etterfulgt av en grunningsmaling, før man påfører to toppstrøk med utendørsmaling kan være en fornuftig fremgangsmåte. Velg gjerne en maling med litt glans, da stangen tar seg fint ut om den er litt blank.

Se flere bilder
En flaggstang av aluminium kan trenge maling med jevne mellomrom.

Foto:

En flaggstang av aluminium kan trenge maling med jevne mellomrom.

Flaggdager 2015

1. januar: 1. nyttårsdag

21. januar: HKH Prinsesse Ingrid Alexandra (f.2004)

6. februar: Samefolkets dag

21. februar: HM Kong Harald V (f.1937)

5. april: 1. påskedag

1. mai: Den internasjonale arbeiderdagen

8. mai: Frigjøringsdagen 1945

17. mai: Grunnlovsdagen

24. mai: 1. pinsedag

7. juni: Unionsoppløsningen 1905

4. juli: HM Dronning Sonja (f.1937)

20. juli: HKH Kronprins Haakon (f.1973)

29. juli: Olsokdagen

19. august: HKH Kronprinsesse Mette-Marit (f.1973)

25. desember: 1. juledag

(Kilde: flaggdager.no)

Mer informasjon

Beckers

Flügger

Quick Bengalack

Nordsjö

Bergen Malingfabrikk

Drywood

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.