IFI logo
Se flere bilder
Sjel med chevron-striper

Foto: Tuva Eikås

Sjel med chevron-striper

Ved hjelp av linjal, blyant, pensel, maling, beis, masse maskeringstape og en uredd holdning forvandlet Tuva Sverdstad Eikås, damen bak bloggen Drill & Design, et kjedelig parkettgulv til et unikt gulv med chevron-striper.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bruk kvalitetsprodukter, planlegg godt og vær nøyaktig; det er nøkkelen til et godt resultat! 

Den lærdommen dro Tuva Eikås etter å ha malt chevron-striper på gulvet. Å tørre var aldri et problem:

- Det verste som kan skje er jo at det blir stygt, sier hun.

Personlig preg

Pinterest, blogger og andre nettsteder er inspirasjonskilde til oppussingsprosjekter over hele kloden. Tuva Eikås, industridesigner og interaksjonsdesigner for web, fant flere gode idéer der, da hun ville gi gjesterommet et personlig preg. På kort tid hadde hun pusset opp to leiligheter – og valgte i sin tur å dokumentere arbeidet gjennom en egen blogg.

- Å blogge var en måte å dokumentere oppussingene: Hvilke produkter jeg brukte, hvordan jeg gjorde det, og samtidig kunne jeg samle bildene for fremtiden og se hvordan det var og hadde blitt, forteller hun. 

Inspirasjon på nettet

Gjesterommet er lite, cirka 10 kvadratmeter, og fungerer både som gjesterom og kontor, med en sovesofa i en alkove, hyller og hjemmesnekret skrivepult. På gulvet ligger en standard eikeparkett, av amerikansk trestav eik. Veggene er malt lyse, og delvis dekket av plassbygde skap.

- Jeg så på mange fine gulv på Pinterest, og bestemte jeg meg for å gjøre noe ekstra med gulvet i dette rommet. Det verste som kan skje er jo at det blir stygt, men jeg liker det fortsatt, nesten et år etterpå, sier hun.

Se flere bilder
 - Det verste som kan skje er jo at det blir stygt, men jeg liker det fortsatt

Foto:

- Det verste som kan skje er jo at det blir stygt, men jeg liker det fortsatt

Lekte med ulikt design

At gulvet i seg selv har et mønster var en fordel ved valg av design. Gulvbordene ble et naturlig utgangspunkt, og etter at Tuva hadde målt gulvet og de enkelte gulvbordene nøye, ble rommet i detalj tegnet opp i et tegneprogram på datamaskinen.

- Der lekte jeg med ulike design. Målet var å få et mønster som passet romstørrelsen og gikk opp med plankebredden. Jeg landet på chevron-striper som er et mønster som er lett å måle opp. 

Learning by doing

- Å kunne legge mønsteret på forhånd var helt avgjørende for å få til et godt resultat for meg som ikke har gjort dette før.  Det er viktig at mønstret blir jevnt og systematisk, men det var ikke spesielt vanskelig å få til.

Tuva er ikke i tvil om at hun har lært mye.

- Jeg har lært masse av å pusse opp to leiligheter. De viktigste lærdommene er at det lønner seg å være nøyaktig, og at man skal bruke pengene på de riktige tingene, som å velge kvalitetsprodukter til overflater.

- En god podcast på ørene gjør også jobben mye lettere, sier hun. 

Slik gikk Tuva frem:

1. Gammel overflatebehandling og skader ble pusset vekk. Tuva leide maskiner og gjorde jobben selv.

2. Hele gulvet ble påført en hvitpigmentert beis, tynnet med vann (forhold 1:1).

3. Gulvet ble målt og et mønster designet i et tegneprogram på datamaskinen. Ved hjelp av linjal, blyant og maskeringstape ble målene så overført til gulvet. Arbeidene startet i alkoven.

- Jeg brukte gulvbordene som utgangspunkt og hadde tre planker mellom hver «knekk» i linjen. Det gjorde det enkelt å holde mønsteret rett på gulvet, sier hun.

4. Med pensel påførte hun et strøk heftgrunn langs fiberretningen, altså på tvers av chevron-stripene. Deretter malte hun på samme måte med hvit gulvmaling.

- Maskeringstapen tok jeg av med én gang jeg var ferdig å male. Der malingen hadde blødd litt under tapen fjernet jeg den med en q-tip eller skrapet av med tapetkniv når det hadde tørket. Jeg var usikker på om maskeringstapen ville gi crispe nok linjer på grunn av strukturen i treverket, men det gikk helt fint.

- Med hvit gulvmaling ble resultatet litt for markert. Så på resten av gulvet brukte jeg hvit beis, det ble hakket mer subtilt, sier hun.

5. Da hele gulvet var stripete, lakkerte Tuva det med to strøk slikematt gulvlakk. 

Se flere bilder
Gulvet ble målt og et mønster designet i et tegneprogram på datamaskinen.

Foto:

Gulvet ble målt og et mønster designet i et tegneprogram på datamaskinen.

Mer informasjon:

Les mer og se flere bilder fra Tuva Eikås' oppussingsprosjekter her:

www.drillogdesign.wordpress.com

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.