IFI logo
Se flere bilder
Rent vann i stampen

Foto: Alfort & Cronholm/Nitor

Rent vann i stampen

Sommer og badeliv hører sammen. Selv om det skulle være et stykke vei til innsjø eller åpent hav er det mulig å plaske i vann for alle som har en utendørs plass hjemme eller på hytta.

Øistein Lie

Øistein Lie
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Store og små plaskebasseng for barn selges i alt fra leketøysbutikker til byggevareutsalg. Dessuten har mange investert i utendørs boblebad, spa, oppvarmede badestamper og/eller svømmebasseng. Men gleden over sommerens badeliv kan fort få en liten bieffekt. Nakne føtter trekker med seg skitt fra bakken, mens pollen drysser gavmildt over åpne vannflater. Det går ikke mange dagene før vannet er et livgivende matfat for mikroorganismer av ymse slag.

           

Det du ikke ser

Kravet til rent vann gjelder ikke bare det som kommer fra springen, men også det du gulper i deg i bassenget. Vannet bør være friskt og rent for både synlig og usynlig smuss. Det synlige kan fanges opp av filtre eller samles til større enheter ved hjelp av kjemikalier slik at det lett kan fanges opp. Verre er det med det usynlige smusset. Forurensningen kommer både fra badegjester og naturlig nedfall - det være seg kosmetikk og kroppsvæsker eller mikroorganismer som sopp, alger, bakterier og virus. En godværssommer med sol og høy temperatur fører til økt aktivitet i bassenget, både av store, små - og ikke minst de ørsmå.

Sjekk vannet jevnlig

Det finnes en rekke produkter som kan bidra til å holde vannet friskt og rent.

Basisforutsetningen er riktig pH-verdi. Alle basseng der vannet blir stående over tid bør sjekkes jevnlig med teststrips som gir hurtig avlesing av verdien. Den bør ligge på 7,2-7,6 og justeres ved kjemikalier som forhøyer eller senker verdien. For lav pH-verdi gjør vannet surt, noe som kan føre til hudirr0378Osloitasjoner og kløe i øynene. Blir verdien for høy og basisk kan det lett bli kalkforekomster og algevekst.

Det finnes egne midler mot alger. I tillegg skal vannet klores. Små daglige doser kan suppleres med en ukentlig sjokk-kur ved høy aktivitet eller temperatur. Dette bør også gjøres etter kraftig eller langvarig regn.

Klorfritt alternativ

I mindre bad, spa-bassenger og barnebassenger under 6000 liter finnes klorfrie alternativer. Her brukes gjerne syre eller ozon, som er et naturlig oksidasjonsmiddel med bakteriedrepende effekt. Dette er et godt alternativ for de som er ømfintlige eller allergiske mot klor. Dessuten ønsker mange foreldre klorfri rengjøring fordi de ikke ønsker at barna skal utsettes for flere kjemikalier enn nødvendig.

Av tradisjon er det basseng-leverandører som har forhandlet pool-kjemikalier, men etter hvert har en rekke fargehandlere og byggevarebutikker tatt inn disse. Det er godt nytt for brukerne, for det gjør det enkelt å få rent vann i stampen.

Mer informasjon

Herdins AS

www.herdins.no

Nitor/Alfort & Cronholm

www.nitor.se

www.alfort.se

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.