IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Rent vann i stampen

Foto: Alfort & Cronholm/Nitor

Rent vann i stampen

Sommer og badeliv hører sammen. Selv om det skulle være et stykke vei til innsjø eller åpent hav er det mulig å plaske i vann for alle som har en utendørs plass hjemme eller på hytta.

Øistein Lie

Øistein Lie
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Store og små plaskebasseng for barn selges i alt fra leketøysbutikker til byggevareutsalg. Dessuten har mange investert i utendørs boblebad, spa, oppvarmede badestamper og/eller svømmebasseng. Men gleden over sommerens badeliv kan fort få en liten bieffekt. Nakne føtter trekker med seg skitt fra bakken, mens pollen drysser gavmildt over åpne vannflater. Det går ikke mange dagene før vannet er et livgivende matfat for mikroorganismer av ymse slag.

           

Det du ikke ser

Kravet til rent vann gjelder ikke bare det som kommer fra springen, men også det du gulper i deg i bassenget. Vannet bør være friskt og rent for både synlig og usynlig smuss. Det synlige kan fanges opp av filtre eller samles til større enheter ved hjelp av kjemikalier slik at det lett kan fanges opp. Verre er det med det usynlige smusset. Forurensningen kommer både fra badegjester og naturlig nedfall - det være seg kosmetikk og kroppsvæsker eller mikroorganismer som sopp, alger, bakterier og virus. En godværssommer med sol og høy temperatur fører til økt aktivitet i bassenget, både av store, små - og ikke minst de ørsmå.

Sjekk vannet jevnlig

Det finnes en rekke produkter som kan bidra til å holde vannet friskt og rent.

Basisforutsetningen er riktig pH-verdi. Alle basseng der vannet blir stående over tid bør sjekkes jevnlig med teststrips som gir hurtig avlesing av verdien. Den bør ligge på 7,2-7,6 og justeres ved kjemikalier som forhøyer eller senker verdien. For lav pH-verdi gjør vannet surt, noe som kan føre til hudirr0378Osloitasjoner og kløe i øynene. Blir verdien for høy og basisk kan det lett bli kalkforekomster og algevekst.

Det finnes egne midler mot alger. I tillegg skal vannet klores. Små daglige doser kan suppleres med en ukentlig sjokk-kur ved høy aktivitet eller temperatur. Dette bør også gjøres etter kraftig eller langvarig regn.

Klorfritt alternativ

I mindre bad, spa-bassenger og barnebassenger under 6000 liter finnes klorfrie alternativer. Her brukes gjerne syre eller ozon, som er et naturlig oksidasjonsmiddel med bakteriedrepende effekt. Dette er et godt alternativ for de som er ømfintlige eller allergiske mot klor. Dessuten ønsker mange foreldre klorfri rengjøring fordi de ikke ønsker at barna skal utsettes for flere kjemikalier enn nødvendig.

Av tradisjon er det basseng-leverandører som har forhandlet pool-kjemikalier, men etter hvert har en rekke fargehandlere og byggevarebutikker tatt inn disse. Det er godt nytt for brukerne, for det gjør det enkelt å få rent vann i stampen.

Mer informasjon

Herdins AS

www.herdins.no

Nitor/Alfort & Cronholm

www.nitor.se

www.alfort.se

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Mari Andersen Rosenberg  | 
Selvrensende maling og dekkbeis test
Utendørs

Med selvrensende maling eller dekkbeis som har Smart Flow-teknologi kan du male 20 prosent lengre per dypp i bøtta, sier ekspertene. Den selvrensende teknologien skal også sørge for...

Anna Leikanger Voje  | 
Ny terrasse på en dag
Utendørs

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Chera Westman  | 
Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Chera Westman  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.