IFI logo
Se flere bilder
Rekordforbruk på egen bolig

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Rekordforbruk på egen bolig

Vi pusser opp som aldri før. I år kommer nordmenn til å bruke rekordhøye 30 milliarder kroner på formålet.

Kjell Magne Kaasa

Kjell Magne Kaasa
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tall fra Prognosesenteret viser at vi bruker mer på oppussing i år enn noen gang tidligere. Siste kvartal brukte vi 20 prosent mer enn på samme tid i fjor. 60 prosent av husholdningene vil ha pusset opp et eller annet på boligen innen året er omme.

Bolig er status

Nordmenn pusser opp mest i Skandinavia. I snitt kommer hver av oss til å bruke 8800 kroner på bolig i år. Det er nesten dobbelt så mye som svenskene, som vil bruke 5000 kroner. Gjennomsnittsdansken vil bruke 7100 kroner.

- Det er flere årsaker til at vi ligger på topp i å pusse opp. I Norge er det høy status knyttet til det å eie. I Sverige er det for eksempel mer vanlig å leie. Vi har også en lang tradisjon for å gjøre ting selv, sier trendanalytiker Gunn-Helen Øye i Prognosesenteret.

Rentefest

- Når sentralbanksjefen sender renten nedover, tar nordmenn gevinsten ut i reiser og oppussing, sier spesialrådgiver i Storebrand, Knut Dyre Haug.

- Folk får mer å rutte med når renten settes ned. Men samtidig ser vi at en relativt høy arbeidsledighet legger en demper på investeringslysten. Når folk ser det bekymrede ansiktet til sentralbanksjefen, tør de ikke investere. Dermed går den økende mengden penger i lommeboka til forbruk i stedet, sier Dyre Haug.

Bygg Reis Deg

Arrangørene av Bygg Reis Deg, Norges største byggevaremesse, merker økt interesse både fra utstillere og publikum.

- Vi er proppfulle! For første gang står det utstillere på venteliste hos oss, og det til tross for at vi er større en noen gang, sier en strålende fornøyd messegeneral Jan-Erik Erichsen.

Etter at Norges Varemesse flyttet fra Sjølyst til Lillestrøm, har Bygg Reis Deg økt utstillingsarealet med over 20 prosent. Arrangøren forventer å slå publikumsrekorden for to år siden. Da kom det 60 000.

- Vi regner med 70 000 besøkende i løpet av de seks dagene messen varer, sier Erichsen. Messen arrangeres 23.-28. september.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.