Kategorier

Meny

Konto

Praktisk og lekkert – ingen selvmotsigelse

Å beskrive flammehemmende polyester med disse ordene høres kanskje ut som en selvmotsigelse, men leter du etter gardiner eller møbelstoff som skal tåle mye og være enkelt å leve med, kan svaret være nettopp flammehemmende polyester.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Praktisk og lekkert – ingen selvmotsigelse

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange forbinder flammehemmende tekstiler med noe stivt, syntetisk og lite lekkert. Før var det nok litt sant, men ikke nå lenger. I dag produseres det «kunstige» og «syntetiske» stoffer som er så «naturlige», at du knapt tror det når du kjenner eller ser på dem. I tillegg har de egenskaper som langt overgår naturfiber med hensyn til å tåle sol, varme og vann. Et av disse er Trevira CS som er en fiber av brannhemmende polyester. Gjennom tett samarbeid med tekstilindustrien har Trevira stadig forbedret garnet så det mer og mer ligner naturfiber.  

Dele på Pinterest Noen tekstiler egner seg både til møbler og gardiner.

Noen tekstiler egner seg både til møbler og gardiner.

Brannhemmende

Disse tekstilene har vært utviklet med tanke på offentlige miljø som hotell, kontorer, helseinstitusjoner og andre som ønsker en ekstra sikkerhet ved brann. Men med de kvalitetene som finnes i dag, er de også svært aktuelle for privatboliger

- De fleste liker nok helst naturstoffer som lin, silke, ull og bomull, men det nye nå er at disse syntetiske tekstilene både ser ut som og føles som naturstoffer. Det litt stive og kunstige som mange kanskje forbinder med brannhemmende tekstiler er borte, forteller Ann Kristin Guttormsen fra interiørhuset INTAG som i disse dager farter rundt til arkitekter og interiørarkitekter med en ny kolleksjon brannhemmende fra Sahco. 

Dele på Pinterest -Florlett, nesten som et slør. Og det minner mer om en blanding av tynn ull og silke, enn noe syntetisk, sier Ann Kristin Guttormsen fra INTAG.

-Florlett, nesten som et slør. Og det minner mer om en blanding av tynn ull og silke, enn noe syntetisk, sier Ann Kristin Guttormsen fra INTAG.

For den praktiske

Hun holder metervare i florlette kvaliteter, nærmest som slør, opp mot lyset. I samme kolleksjon er det tyngre gardiner, i flere vevteknikker og farger samt ulike møbelkvaliteter. Hun får kundene til å ta og føle, mens praten går om farger, design og myke tekstiler med godt fall. Og tekniske egenskaper er der i fullt monn, uten å synes. Materialet er ikke brennbart. Det falmer ikke i sollys og gardiner trenger derfor ikke for. Tekstilet kan vaskes, mange i maskin og henges rett opp. -En egenskap som nok tiltaler mange praktisk anlagte nordmenn, mener Annette Bolme, som er Ann Kristins kollega.

Dele på Pinterest Tekstilene finnes i mange, ulike design og farger.

Tekstilene finnes i mange, ulike design og farger.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]