Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Oppussing av markspist møbel

Jeg har kjøpt et nydelig, gammelt skap på loppemarked, men oppdaget da jeg kom hjem at møbelet er markspist og at det fortsatt er levende biller i treverket. Hva skal jeg gjøre?

  • Selv om det har flyttet inn mark i skapet, kan det fint restaureres.

    Foto:

  • Her er det brukt reparasjonsvoks på sprekker, men den kan like gjerne brukes på markhull.

    Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Grunnen til at det bor mark og biller i bordet er at det har vært lagret fuktig. I tørt treverk vil nemlig slike dyr ikke overleve. Heldigvis er det fullt mulig å kvitte seg med problemet.

- Om hun har mulighet til å sette skapet inn i et tørt rom med normal romtemperatur til lagring i noen uker, vil de dø ut av seg selv, sier Leif Augustin hos Alanor.

Dersom du ikke har mulighet til å lagre møbelet i et tørt rom, om det for eksempel står i en rå hytte med ujevne temperaturer, er det en litt mer omstendelig prosess å fjerne udyrene. Da kan det være greit å alliere seg med noen med fryselager. Larvene tåler nemlig ikke frost, men det gjør dessverre eggene.

- For å være sikker på at alle dyr dør må man derfor lagre møbelet på fryselager i 14 dager, deretter oppbevare det i normal temperatur i 14 dager for å klekke eventuelle egg, og til slutt oppbevare det på fryselager i nye 14 dager for å drepe de larvene som da har klekket, anbefaler Leif Augustin, som forteller at selv om det er komplisert, er det en langt bedre løsning enn løsemidler.

Reparasjon av skader

Når møbelet er fritt for dyr, kan du velge hvilken type behandling det skal få. Ønsker du å bevare treets farge og struktur slik den er, kan en reparasjonsvoks være en god løsning. Det finnes flere varianter, for eksempel Liberon Formtre og Liberon stift med formbar reparasjonsvoks.

Skal møbelet males, kan hullene fylles med en sparkelmasse beregnet på treverk, før møbelet grunnes og males.  

Mer informasjon

www.alanor.no

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]