IFI logo
Se flere bilder
Ønsker et ubehandlet utseende

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Ønsker et ubehandlet utseende

Vi har et flott spisebord i eik som vi til nå har behandlet med såpespon og sandpapir. Det blir veldig fint, men problemet er at det blir flekker på bordet med en gang. Vi har lyst til å sette inn bordet med noe som forhindrer dette, men er opptatt av at bordet skal beholde sin lyse farge. Har dere noen forslag?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes produkter på markedet som gir god beskyttelse uten å synes på overflaten, og dette er absolutt å anbefale, så slipper dere problemer med stadig tilbakevendende flekker. Det lønner seg imidlertid å teste ut behandlingen på et lite synlig sted først, for å være sikker på at den gir det resultatet du ønsker.

Rengjør bordet

Det første man må gjøre er å rengjøre bordet grundig.

- Såpespon gnis gjerne inn i treverket, og legger seg som en voksaktig hinne på overflaten. Det er viktig å fjerne denne før man påfører annen behandling, for ellers vil man få problemer med heften, forteller Finn Wang i Brynsløkken.

Hans anbefaling å vaske bordet først med rent vann, for deretter å bruke en lakkrens, møbelrens eller lignende produkter. Følg produsentens anvisninger, og la bordet tørke helt før du påfører videre behandling.

Lakk

Med en lakk får du en slitesterk overflate, og så lenge du velger riktig type lakk vil den ikke bli synlig på overflaten. For eksempel er GOlak fra Faxe i glansgrad 8 et godt alternativ, da denne er så matt at den gir et nærmest ubehandlet utseende. Tre strøk lakk vil gi et godt og holdbart resultat.

Olje

Et annet alternativ er olje. Etter at treverket er rengjort, kan en møbelolje påføres bordet.

- Møbeloljen er fargeløs, men det vil uansett bli en litt annet glød i treverket, forteller Leif Augustin i Alanor, og anbefaler deg å prøve behandlingen under bordplaten før du tar hele bordet.

Mer informasjon

www.brynslokken.no

www.alanor.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.