IFI logo
Se flere bilder
Økning i PVC-gjenvinning

Foto: Tarkett

Økning i PVC-gjenvinning

Plasten PVC har tidligere vært ansett som et dårlig miljøalternativ. Men et felles krafttak i bransjen har gitt resultater. På ti år har antall tonn gjenvunnet PVC i Europa økt fra 40.000 til 260.000.

Åshild Nyhus Tyssen og PVC Forum

Åshild Nyhus Tyssen og PVC Forum
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den Europeiske PVC-industrien la nylig frem resultatet av sin satsning Vinyl 2010 - bransjens frivillige engasjement for en bærekraftig utvikling. Arbeidet omfatter innsamling og gjenvinning av PVC-avfall, utfasing av visse tilsetningsstoffer, minimering av miljøpåvirkningen fra PVC-produksjon og oppmuntring til sosial dialog mellom bransjens interessenter. I løpet av satsningens ti år har alle store mål blitt oppfylt eller overgått.

- At vi lykkes så godt skyldes det store engasjementet alle selskapene har vist. PVC er et miljøsmart materiale, og alle er forberedt på å ta et stort ansvar for at PVC skal kunne plasseres i en bærekraftig sammenheng, sier Peter Okmark, miljøansvarlig hos Tarkett - et av selskapene som, grunnet sin vinylgulvproduksjon, har arbeidet aktivt med Vinyl 2010.

Feilaktige antakelser om gjenvinning

I 1999 fantes det ingen infrastruktur for gjenvinning av PVC. Derfor antok mange at det ikke var mulig å gjenvinne materialet. Dette har vært feil. Et etappevis system for gjenvinning har blitt bygd opp rundt i Europa, og mengden gjenvunnet PVC har økt fra år til år. I 2010 ble totalt 260.842 tonn PVC gjenvunnet.

- Miljøarbeidet tilrettelegges etter at store PVC-brukere, som byggindustrien, forstår verdien av sortering, sier Okmark.

Arbeidet er ikke avsluttet

- Nå driver vi utviklingen videre i de kommende ti årene. Vinyl 2010 har gitt bransjen økt troverdighet. Vi merker allerede at flere ser PVC som et miljøsmart valg, fortsetter han.

Ettersom Vinyl 2010 har passert sin sluttdato, kommer PVC-industrien til å presentere et nytt, frivillig initiativ i juni - kalt VinylPlus. Styrket av fremgangen med Vinyl 2010 vil den europeiske PVC-industrien legge enda mer ambisiøse miljømål for fremtiden.

For å klare en fortsatt fremgang er det viktig med en aktiv støtte fra alle selskaper i PVC-ens verdikjede. Markedsverdien for gjenvunnet PVC må øke, og myndigheter og andre interessenter gjøre en ytterligere innsats for å unngå at avfall dumpes i avfallsdeponier.

- Visse selskaper har høstet fruktene av Vinyl 2010 uten å betale for de gjenvinningssystem som bygges opp. Ettersom bærekraftskriterier blir viktigere i alle innkjøp, risikerer disse gratispassasjerene å se sine produkter vurdert. Kontraherende tjenestemenn og andre kunder har en viktig rolle å spille gjennom aktivt å støtte PVC-produkter som produseres og avhendes av ansvarsfulle selskaper, sier Lena Lundberg hos PVC Forum.

Dette er PVC:

  • Polyvinyl chloride (PVC) er en plast, og en av verdens mest brukte polymer grunnet sine allsidige bruksområder og lave pris.
  • Brukes blant annet innen byggindustrien (f.eks. vinylgulv), bilindustrien, elektro/IT, kredittkort, innpakking, mote/design og medisinsk utstyr.
  • Er et bærekraftig materiale bestående av 57 prosent salt og 43 prosent olje.
  • PVC-avfall gjenvinnes enten gjennom mekanisk gjenvinning (avfallet males i små biter som smeltes og bearbeides til nye produkter) eller råvaregjenvinning (plasten brytes ned til sine grunnleggende bestanddeler, og anvendes deretter til å produsere ny PVC).
  • PVC kan gjenvinnes minst syv ganger.
Les mer

Tarkett

PVC Forum

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.