IFI logo
Se flere bilder
Nytt og norsk på Europas møbeltorg

Foto:

Nytt og norsk på Europas møbeltorg

Da den internasjonale møbelmessen i Køln åpnet den 19. januar var norsk møbelproduksjon representert med 5 produsenter - vesentlig av gode sittestillinger.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Møbler for TV-titting og hvile er vår største eksportartikler  - og det ser ut til at det internasjonale markedet setter pris på den norske komforten. Den internasjonale møbelmessen i Køln er den viktigste messen for norske møbeleksportører.    

Av norsk møbeleksport på i overkant av 2 mrd står go'stoler for ca 40 %. Størst av dem alle er Ekornes' Stressless®, et av de sterkeste merkevarene i norsk industri. Stressless® har blitt synonymt med denne typen stoler, med design og teknologi som ofte blir forsøkt kopiert.

De fleste norske hvilestolene følger samme lest; er regulerbare, og skapt for komfort og hvile. Norsk møbeleksport viste en liten nedgang i 2003. På den positive siden har eksporten til de europeiske markedene bl.a. i Tyskland og Frankrike vist en økning på omkring 20 % på hvilestoler og lenestoler. Mye av økningen kan tilskrives nettopp Ekornes forskjellige Stresslessmodeller, men også de øvrige eksportbedriftene har hatt positiv utvikling.  

En av disse er Stokke Gruppen, som under messen i fjor høstet stor anerkjennelse med stolen Date i Olav Eldøys design. Under årets messe har fabrikken satset på den sterke nostalgiske trenden og lanserer på nytt en klassiker; stolen Planet, opprinnelig utviklet av designeren Sven Ivar Dysthe i 1965. Internasjonale trender har vist at modeller fra en nær fortid er interessante i markedet.

Også produsenten Modi, som er en del av Hjellegjerdekonsernet, satser på nostalgi under årets messe. De har tatt frem igjen to modeller fra 60-tallet som har en form som passer dagens smak; Irafas og Pony. Begge har en enkel form og er produsert i stålrør og hud. Nytt av året er derimot modellen Baloo. Designeren Olav Eldøy, som også kan virke inspirert av nostalgitrenden er ansvarlig for modellen som også føyer seg inn i den voksende trenden av runde mykere former som kaller på det litt humoristiske. Ingen som ser stolen Baloo kan være i tvil om at designeren har gledet seg over tegnefilmen fra Jungelboken.

Ekornes' og deres Stressless® er selve lokomotivet i norsk møbeleksport og har etter hvert også fremgang med sine sofaløsninger med regulerbare rygger. Under messen i Køln presenterer møbelgiganten nyhetene Arion og Sphinx. De regulerbare sofagruppene som gir hver enkelt individuell sittestilling og som kan møbleres som hjemmekinooppsett har vist seg svært populære i Europa og årets modeller utvider Ekornes kolleksjon innenfor denne typen møbler. Møbelkonsernet Hjellegjerde produserer hvilestoler og bord under varemerket Northern Comfort. Også denne kolleksjonen omfatterer hvilestoler og sofaer med regulerbare rygger. I år presenterer produsenten også bord i forskjellige varianter i myke former av glass og laminert løvtre.

Nykommer

Den bittelille produsenten Naturellement er norsk nykommer på årets internasjonale messe. Fabrikken satser på møbler tegnet av norsk møbeldesigns nestor Peter Opsvik. Opsvik er mest kjent for barnestolen Tripptrapp, men presenterer denne gangen originale, enkle og fleksible møbler i canvas og tre. Møblene er enkle å flytte på og er tenkt å skulle følge eieren fra det ene husvære til det andre.

Kølnmessen varer fra 19 - 25. januar og er ansett for å være den viktigste markedsplassen for norske eksportbedrifter, og for norske innkjøpere. Slik sett er messen en viktig møteplass for aktørene i norsk og europeisk møbelbransje.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.