IFI logo
Se flere bilder
Nye muligheter med nanomaling

Foto: Nordsjö/ifi.no

Nye muligheter med nanomaling

Det nordiske værets store svingninger i temperatur og nedbør sliter på husfasader. Både mur - og trevegger trenger derfor beskyttelse for å bevare sine egenskaper og et pent utseende. For å unngå at fasaden blir stygg kreves det godt vedlikeholdsarbeid for huseiere.

Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med en helt ny generasjon fasademaling fra Nordsjö, blir murveggen selvrensende. Den oppsiktsvekkende nyheten heter Murtex V Nanotec. Malingens smussavvisende overflate, holder fasaden ren og pen uten anstrengelser for huseieren.

Ny teknologi

- Fasademalingens unike egenskap er at den malte muren, etter riktig behandling blir selvrensende. Malingen er basert på nanoteknologi som betyr at forskerne kan arbeide helt ned på atom- og molekylnivå. Dette gjør det mulig å fremstille malingsprodukter med helt nye egenskaper, forteller Frode Maurice, produktsjef hos Nordsjö.

I samarbeid med verdens største kjemikonsern BASF har malingsprodusenten utviklet et nytt bindemiddel for maling, kalt COL 9. Bindemiddelet gjør at murvegger påført Murtex V Nanotec, etter regnvær tørker raskere enn andre malinger og at vannet tar med seg både skitt, grønske og andre avleiringer når det renner av muren.

- Det gjør det nå mulig å produsere én maling med to viktige overflateegenskaper; både elastisk og samtidig hard og sterk. Tidligere har det ikke latt seg gjøre å kombinere disse egenskapene i én og samme maling, sier Maurice.

Holdbar og økonomisk

Mange huseiere har erfart at det kan bli kostbart og tidkrevende å kjøpe billig maling.

Murtex V Nanotec er ikke billigst på markedet, men den har dokumentert holdbarhet i opptil 5 år lenger enn de 8-10 årene som er alminnelig for annen murmaling.

- En av grunnene er at den sterke og harde overflaten ikke blir myk eller krakelerer så smuss får feste. Nanoteknologien gir en kombinasjon av organisk og uorganiske fordeler, overflaten får en perfekt balanse mellom hardhet og elastisitet. Derfor den lange holdbarheten og den selvrensende effekten, forklarer produktsjefen.

Den nye nanomalingen fås i mer enn 100 ulike kulører og kan brukes på alle tenkelige overflater som pussede fasader, murstein og sement. Man kan også bruke den nye malingen på tidligere malte murflater.

Hva er nano?

- Nano er en måleenhet i svært liten skala.

- Nano blir forkortet; nM og en nanometer er en milliarddels meter.

- I tillegg til malingsprodukter benyttes Nano til forskning i medisin, minnebrikker, m.m.

Mer informasjon

www.nordsjo.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.