Kategorier

Meny

Konto

Ny parkett over gammelt belegg?

Vi skal legge parkett på et gulv der det ligger linoleum i dag og vi i vil gjerne gjøre det riktig når vi først setter i gang. Men må vi fjerne det gamle belegget før vi legger parketten? Ser for meg at det kan bli en kjempejobb å få bort belegget som har ligget i mange år.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Ny parkett over gammelt belegg?

Foto: Kristian Owren/ifi.no (illustrasjonsfoto)

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Hovedregelen er at det gamle belegget fjernes før det legges nytt, men det finnes situasjoner der man fint kan la et gammelt belegg ligge, sier Roger Sørlie, teknisk sjef hos gulvleverandøren Gerflor og medlem av IFIs Forum for gulv.

Han har bred erfaring i hva som fungerer fra mange års praktisk arbeid som gulvlegger og gjennom utallige beskrivelser for «riktig legging» av gulv både i nye og gamle bygg med all verdens ulike underlag.

-Dersom belegget helt og ligger stødig, kan man fint la det ligge, sier han.

Det finnes også tilfeller der man bør la det ligge. 

- Dersom det er et eldre bygg skal man være litt oppmerksom, for fram til 1975 ble det brukt asbest i mange ulike materialer, også i en del gulvbelegg. Så lenge de får ligge helt stille er det ikke noe problem, men skal de rives opp må man følge spesielle prosedyrer for sanering av asbest, sier han. Og råder folk som er usikre til å kontakte fagfolk.

Når belegget er helt, rent og jevnt

Dersom gulvet er uten store ujevnheter, og det gamle belegget er helt og rent er det en relativ enkel jobb å få på plass et nytt gulv. Først legges et spesialunderlag for parkett og laminat som tar trinnlyd, så legges parketten oppå.

– Les monteringsanvisningen som følger produktet nøye før du starter. Det er nyttig informasjon der både om selve monteringen og ikke minst om hvordan du skal vedlikeholde gulvet for å bevare det pent, sier han.

Når belegget må fjernes

Er det ønskelig eller nødvendig å fjerne belegget, så er dette en større jobb. Når man fjerner belegg som er limt til underlaget vil det som regel bli sittende igjen rester og mye lim.

– Jeg kjenner ikke noe middel som løser dette i dag. Det beste er å få det fjernet mekanisk. En fagmann har spesialmaskiner som nærmest stripper limfilmen av gulvet, tipser han.

Når gulvet er helt rent primes det og sparkles for å fjerne ujevnheter. På betong legges det deretter en spesialfolie som skal hindre fukt og alkalier fra betongen å vandre opp i gulvet, noe som kan føre til misfarging og at tregulvet kan begynne å svelle. Deretter er det samme prosedyre som nevnt over, med et underlag for å dempe trinnlyden, her er forresten en 2 mm å anbefale, sier han, da han mener at noe tykkere kan bli litt mykt.  

Mer informasjon

www.gerflor.no

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]