IFI logo
Se flere bilder
Mye nytt under solen

Foto: Produsenten og Kristian Owren/ifi.no

Mye nytt under solen

En markise er ikke lenger bare en duk som sveives ned for skjerming mot solen. Dagens motoriserte og fjernstyrte markiser brukes like mye som en aktiv del av uterommet. Utvendige persienner suser opp som det mest populære alternativet når hus og innbo skal beskyttes mot sol og varme.

Cecilie Louise Berg

Cecilie Louise Berg
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenn ligger på Europatoppen i bruk av markiser. Vi liker å stenge solen og varmen ute bak stripete, værbestandige duker. Utvalget er stort. Markiser har mange former: Buet som en kalesje. Enkel og rett. Med og uten kappe. Manuelt styrt, eller helautomatisk betjent. De fleste som investerer i nye markiser i dag, velger den fjernstyrte utgaven. Trykk på en knapp, og vips, der ruller duken seg trofast ut foran solen.

Trygt i vær og vind

Men ikke bare er moderne markiser enkle å rulle ut og inn, de er også imponerende følsomme overfor vær og vind. Vil du, så kommer markisen for eksempel utstyrt med vindføler. Det vil si at har du markisen stående ute og det blåser opp, så trekker den seg klokelig tilbake helt av seg selv. Det samme gjelder for sol og skygge. Frister det, kan du få markiser som kjøres inn automatisk når solen går bak en sky. Og ut igjen når strålene titter frem. Praktisk både i hverdagen, når man er på jobb, og i perioder da man er bortreist over lengre tid.

To typer

Leverandørene skiller gjerne mellom to typer markiser: Vindusmarkiser og terrassemarkiser. Vindusmarkiser er en funksjonell og estetisk god løsning, og kommer i tallrike varianter, utførelser og kvaliteter. Ikke minst kan vindusmarkisene være med på å understreke husets arkitektur ved å følge fasadens linjeføring og fargebruk. De skjermer mot sol og varme, og skåner tepper, gulv og møbler mot sterke, falmende stråler.

Terrassemarkisen skjermer riktig nok også mot solen, men fungerer like mye som et tak mot regn, vind og vær. Med en terrassemarkise utvides brukstiden av terrassen, slik at den også kan brukes i kjølige vår- og høstkvelder, gjerne med en lunende terrassevarmer i tillegg.

Persienner utenpå

Vanlige vindusglass slipper det meste av solens varme gjennom. Det samme gjør gardinene. Den som trenger avskjerming mot sol og varme, spesielt i rom mot syd og vest, har flere muligheter. For mens mange fortsatt velger tradisjonelle vindusmarkiser for skjerming mot sol, lar stadig flere seg friste av det nyere alternativet, utvendige persienner. Persienner som monteres på utsiden av vinduet, må ikke forveksles med den innvendige utgaven. Utvendige persienner har en langt større effekt: De hindrer solen i å varme opp vindusflaten, og stenger slik varmen ute. Samtidig kan lamellene stilles slik at de gir både utsyn og godt innslipp av lys.

Persiennene lukkes som regel inne i en kassett over vinduskarmen når de ikke er i bruk. Kassetten kan tilpasses husets farge, slik at den blir en naturlig del av fasaden. Utvendige persienner er montert slik at de tåler både vær og vind, og er derfor godt egnet både for små og store vindusflater. Utvendige persienner kan tilpasses de fleste vindusløsninger. De lages i spesialherdet aluminium, og kommer i ulike farger og utførelser. Persiennene kan betjenes manuelt, manuelt ved motor, eller helautomatisk ved forhåndsinnstilt automatikk. Som for vindusmarkisene finnes det også her varianter med vind- og solsensor. Velg mellom to bredder på persiennenes lameller; 50 eller 80 millimeter.

Markisetips

* Hvordan velge riktig farge på markisen? Tenk på at markisen ses sammen med husfarge, blomster og andre utvendige elementer. To ulike markiser kan gi to komplett forskjellige uttrykk på huset. Husk at markisen også synes fra innsiden. Ta hensyn til dette når du velger farge og type. Fargen på markisen kan også påvirke lyset innendørs. En gul eller nøytralt farget duk gir et varmt, fint lys, mens en dyp grønn eller mørkere blå duk gir et dunklere og kjøligere lys. 

* Rengjøring: Vask gjerne markiseduken en gang i året med mildt såpevann. Bruk f eks Zalo, og ikke grønnsåpe eller andre etsende rengjøringsmidler. Bruk gjerne en oppvaskkost eller børste på flekker, eller gå lett over med en langkost. Høytrykksspyler blir for kraftig kost, bruk heller hageslangen til å skylle med etter vasking.

* Snø: Ha markisen innrullet i snøvær for at den ikke skal bli tynget ned og ødelagt. Det er lurt å alltid huske på å rulle markisen helt inn, så ikke en stripe ytterst etter hvert vil bli mer skitten enn resten av markiseduken.

* Vind: Hvor mye vind den enkelte markise tåler, er avhengig av fabrikat, størrelse og festeanordning. Har du markise med vindautomatikk, trekker den seg inn av seg selv.

* Søk eksperthjelp! Det kan være vanskelig å orientere seg i det store tilbudet innen solskjerming. En ekspert vil kunne veilede om hva som passer best akkurat for dine vinduer. 

Markisetrender:

Ut: Grønt og gult.

Inn: Lyse farger i beige og grå nyanser.

Pop blant de modigste: Svart og koksgrått.

Alltid pop: Blått - både ensfargede og stripete varianter.

Disse fører produktene:

Kjells Markiser tlf. 815 00 570

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.