Kategorier

Meny

Konto

Maling eller beis - hva kan oppå hva?

De aller fleste trehus her i landet er enten malt eller beiset. Men er du da tvunget til å fortsette med maling eller beis for alltid, eller kan du bytte?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Maling eller beis - hva kan oppå hva?

Foto: Nordsjö

Strukturen i treverket er vakker og verdt å ta vare på; det er hovedgrunnen til at mange velger å beise husene sine, ettersom beisen er transparent. Dessuten har mange den oppfatning at det er enklere og raskere å vedlikeholde et beiset hus.

- Det er en sannhet med modifikasjoner, mener malermester Enrico Bastiani fra Nordsjö.

- Når du skal beise på ny, er det de samme kravene til underlaget som ved maling; det må være rent, fast og tørt. En skal slett ikke se bort fra at det stedvis også kan være nødvendig å skrape et beiset hus. 

Dele på Pinterest Med beis bevarer du den fine trestrukturen i kledningen.

Med beis bevarer du den fine trestrukturen i kledningen.

Bytte produkter

Dersom du har et beiset hus, men ønsker å male i stedet er det stort sett uproblematisk, skjønt om huset har vært beiset mørke brunt og du maler det hvitt vil du kunne få problemer med at malingen på hjørnene av kledningsbordene lett slites ned og at den mørke fargen kommer frem etter kort tid. Bortsett fra at det kan oppstå mindre fargeproblemer, fungerer maling oppå beis uproblematisk.

Det motsatte er ikke mulig. Har du først skjult trestrukturen bak et par strøk med maling, får du den aldri tilbake - med mindre du sliper ned hele huset. Da vil ny kledning være enklere. 

Dele på Pinterest Du kan gjerne benytte maling selv om huset tidligere har vært beiset.

Du kan gjerne benytte maling selv om huset tidligere har vært beiset.

Malingtyper

- Moderne malinger har egenskaper som gjør at du kan benytte dem oppå eldre malingstyper, med et spesielt unntak: en tradisjonell linoljemaling, kjent for sin tendens til å blære, spesielt når den blir oppvarmet av solen. Lukker du linoljemaling inne med en alkyd-, hybrid- eller akrylmaling, vil det bli enda større blæredannelser fordi den ikke får puste. Men vær klar over at en linoljemaling kan gi store blæreproblemer selv om den overmales med en linoljemaling. Dette er en reaksjon som man ikke kommer bort i fra og den forårsakes av solstrålenes oppvarming, avslutter malermester Bastiani.

For mer informasjon:

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Drywood

Flügger

Nordsjö

Scanox

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]