IFI logo
Se flere bilder
Maling eller beis - hva kan oppå hva?

Foto: Nordsjö

Maling eller beis - hva kan oppå hva?

De aller fleste trehus her i landet er enten malt eller beiset. Men er du da tvunget til å fortsette med maling eller beis for alltid, eller kan du bytte?

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Strukturen i treverket er vakker og verdt å ta vare på; det er hovedgrunnen til at mange velger å beise husene sine, ettersom beisen er transparent. Dessuten har mange den oppfatning at det er enklere og raskere å vedlikeholde et beiset hus.

- Det er en sannhet med modifikasjoner, mener malermester Enrico Bastiani fra Nordsjö.

- Når du skal beise på ny, er det de samme kravene til underlaget som ved maling; det må være rent, fast og tørt. En skal slett ikke se bort fra at det stedvis også kan være nødvendig å skrape et beiset hus. 

Se flere bilder
Med beis bevarer du den fine trestrukturen i kledningen.

Foto:

Med beis bevarer du den fine trestrukturen i kledningen.

Bytte produkter

Dersom du har et beiset hus, men ønsker å male i stedet er det stort sett uproblematisk, skjønt om huset har vært beiset mørke brunt og du maler det hvitt vil du kunne få problemer med at malingen på hjørnene av kledningsbordene lett slites ned og at den mørke fargen kommer frem etter kort tid. Bortsett fra at det kan oppstå mindre fargeproblemer, fungerer maling oppå beis uproblematisk.

Det motsatte er ikke mulig. Har du først skjult trestrukturen bak et par strøk med maling, får du den aldri tilbake - med mindre du sliper ned hele huset. Da vil ny kledning være enklere. 

Se flere bilder
Du kan gjerne benytte maling selv om huset tidligere har vært beiset.

Foto:

Du kan gjerne benytte maling selv om huset tidligere har vært beiset.

Malingtyper

- Moderne malinger har egenskaper som gjør at du kan benytte dem oppå eldre malingstyper, med et spesielt unntak: en tradisjonell linoljemaling, kjent for sin tendens til å blære, spesielt når den blir oppvarmet av solen. Lukker du linoljemaling inne med en alkyd-, hybrid- eller akrylmaling, vil det bli enda større blæredannelser fordi den ikke får puste. Men vær klar over at en linoljemaling kan gi store blæreproblemer selv om den overmales med en linoljemaling. Dette er en reaksjon som man ikke kommer bort i fra og den forårsakes av solstrålenes oppvarming, avslutter malermester Bastiani.

For mer informasjon:

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Drywood

Flügger

Nordsjö

Scanox

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.