IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Mal over spikerhodene

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Mal over spikerhodene

Ferdigmalt panel betyr ikke det samme som at du kan glemme alt som har med malingsarbeid å gjøre. Husk at også spikrene må isoleres med maling!

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ferdigmalt panel er både vel og bra når du skal bygge nytt, og mange er takknemlige for å slippe å henge på veggen og male etter oppsetting. Men å kalle det fullstendig ferdigmalt er likevel en sannhet med modifikasjoner, ifølge malermester Ole Andreas Klaveness. Mange glemmer at også spikerhullene trenger beskyttelse mot fukt.

               

De fleste snekkere bruker i dag en spikerpistol under oppsetting av panel. Når panelet males etter oppsetting, vil disse spikerne automatisk isoleres av malingen. Når så panelet er ferdigmalt ved oppsetting, blir saken derimot en annen.

    

- Når spikerpistolen skyter spikeren inn i treverket åpner treverket seg rundt hullet. Dersom det da samler seg vann ved dette punktet, kan det trekke ut i treverket og skape fuktskader, forteller malermester Ole Andreas Klaveness.

Det ferdigmalte panelet står kanskje i mange år før du maler det på nytt, og i mellomtiden kan det utvikle seg store fuktskader i områdene rundt spikerslagene.

Ved å gå over det ferdigmalte panelet etter oppsetting, og kitte og male over spikerne, er du sterkere rustet mot skader i veggen. Jobben er både relativt rask og enkel, og kan spare deg for mye bryderi i fremtiden.

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Mari Andersen Rosenberg  | 
Selvrensende maling og dekkbeis test
Utendørs

Med selvrensende maling eller dekkbeis som har Smart Flow-teknologi kan du male 20 prosent lengre per dypp i bøtta, sier ekspertene. Den selvrensende teknologien skal også sørge for...

Anna Leikanger Voje  | 
Ny terrasse på en dag
Utendørs

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Chera Westman  | 
Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Chera Westman  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.