IFI logo
Se flere bilder
Mal med plan

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Mal med plan

Før du ordet av det er våren blitt sommer. Unn deg å bruke et par av de tørre, varme dagene til å stå med malerpenselen i husveggen. Det får du mye igjen for.

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare hver tiende bolig i Norge males av proffer. Resten besørges av huseiere og feriejobbere. Du kan gjøre en fullgod jobb selv, hvis du lytter til malingfabrikantene. De sier det igjen og igjen: Ingen ting blir bedre enn underlaget tillater. Skitt er forbudt. Så vask huset grundig, gjerne med anbefalte rengjøringsmidler. Bruk helst ikke høytrykksvasker. Ta heller med deg hageslangen opp i høyden,  sammen den samme typen hagesprøyte som du bruker til sprøyting. Slike sprøyter kan brukes som en ryggsekk.

God grunn til grunning

Grunningen er blitt viktigere enn noensinne, siden mange av de beskyttende stoffene som tidligere var i malingen nå bare finnes i den. I de fleste tilfeller må malingen på kort tid etter grunningen, for at effekten av virkestoffene ikke skal forsvinne.

Male halve huset?

Husk for øvrig at det kan være bortkastet arbeid å male hele huset. Veggene angripes ulikt av vær, sol og vind. Nordveggen kan være forbausende fin i fargen, mens sørveggen er blitt blass. Skal du male i samme farge som sist (godt tips: ta vare på fargekoden eller etiketten i sikringsskapet) er det kanskje ingen vits i å gå for full overhaling. Noen ganger er det mer enn nok å gå over detaljene rundt vinduene, og ta sør- og vestveggen. I øst og nord tåles det lengre malingsintervaller. Husk også at det beste er å male etter at sola har forlatt veggen. Verken malingen eller du liker å bli overopphetet mens jobben pågår.

Det er din vurdering hvor mye som skal males, og med hva. Det viktigste er at huset står klart til å ta imot behandlingen, den dagen tørre sommervinder og stekende sol endelig får overtaket.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.