IFI logo
Se flere bilder
Krever balkong fremfor hage

Foto: Øistein Lie/ifi.no

Krever balkong fremfor hage

Balkong og veranda betyr mer for folk enn hage og fellesarealer. Kvinner bryr seg dessuten mer om å eie en privat uteplass enn menn gjør.

Cato Gjertsen

Cato Gjertsen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snaut 80 prosent av alle nordmenn vektlegger balkong eller veranda ved boligkjøp. Kun 66,9 prosent gjør det samme for hage eller fellesarealer, viser en ny undersøkelse utført på oppdrag for nettstedet tinde.no.

- Funnene i undersøkelsen speiler trenden i byggebransjen. Nye leiligheter bygges nå nesten alltid med balkong. Det er nærliggende å tro at nordmenn verdsetter privatlivet en liten balkong gir høyere enn store fellesarealer eller til og med private hager, sier administrerende direktør Svein Andreassen i Tinde.

Balkong gir høyere verdi

For 10,4 prosent av respondentene i undersøkelsen betydde det lite om boligen de ønsket å kjøpe hadde balkong. Drøyt 16 prosent mener tilgang til hage eller fellesarealer har liten betydning.

- Hvis man ser boligannonsene på tinde.no, merker man raskt at boliger med veranda har en høyere prisantydning enn lignende boliger som kun kan skilte med fellesarealer. Noen forbinder nok hage med en del stell og arbeid, og foretrekker derfor en balkong eller veranda som trenger langt mindre vedlikehold og ikke krever at du bruker fritiden til å ordne i hagen, sier Andreassen.

Viktigst for kvinner

Trendforsker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye sier undersøkelsen gir et godt bilde av nordmenns boligdrømmer.

- Det er langt flere som drømmer om å bo i en leilighet enn som faktisk gjør det. Kun 20 prosent av alle nordmenn bor i leilighet. Samtidig er det nesten dobbelt så mange som skulle ønske de bodde mer urbant i en leilighet. Balkong er i så måte et symbol på å bo og leve sentralt, sier Øye.

Blant kvinnene i undersøkelsen svarte 82,2 prosent at de vektlegger balkong eller veranda ved boligkjøp, mens kun 65,9 av mennene gjør det samme.

- Kvinner drømmer om pauser fra hverdagen der de kan slappe av i badekaret eller på et privat sted, for eksempel på en balkong. Menn foretekker på sin side ofte å koble av med å gjøre noe aktivt. Derfor er heller ikke drømmen om en egen balkong like viktig for dem som for kvinner, sier Øye.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.