Porsgrund Bad annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Før du begynner

Kjønnsroller når vi pusser opp

  •  
  •  
50/50: Undersøkelser viser at selv om initiativet fordeles på kjønn, tas beslutninger felles. (Foto: Nordsjö)   Bilder av: Prognosesenteret, Nordsjö, Jordan
Oppussingen hjemme er som regel et samarbeidsprosjekt mellom mannen og kvinnen, men fremdeles er det ikke vanskelig å se de tradisjonelle kjønnsrollene.
Kåre Elnan er partner og markedsdirektør i Prognosesenteret. (Foto: Prognosesenteret)
Kåre Elnan er partner og markedsdirektør i Prognosesenteret. (Foto: Prognosesenteret)

– Kvinnene er mest opptatt av det indre, mens menn er mest opptatt av det eksteriørmessige, sier Kåre Elnan, partner og markedsdirektør i Prognosesenteret. 

Han viser til deres målinger av forbrukermarkedet.

Fargene tar kvinnene seg av

Det er sjelden mannen som tar initiativet når det skal males inne. Her er det kvinnen som beslutter at noe må gjøres, og som i stor grad bestemmer hvilken ny farge det skal satses på.

– Det er ”Marlene” som kaster sitt kritiske blikk på de gamle veggene, og som henter fargeprøver i tusentall, for å finne den riktige fargenyansen til veggen, forklarer Elnan, og legger til at det ikke lenger bare er grått og eggeskallhvitt som gjelder: ­– Nå er det snart på tide med sprekere veggfarger. Det har ”Marlene” fått med seg, og bestemt at soverommet skal være okergult, rødbrunt eller kanskje azurblått, forteller han.

<b>KVINNEDOMINANS:</b> Det er kvinnen som i størst grad tar en titt på veggene og bestemmer at det er på tide med en ny farge. (Foto: Jordan)
KVINNEDOMINANS: Det er kvinnen som i størst grad tar en titt på veggene og bestemmer at det er på tide med en ny farge. (Foto: Jordan)

Tekniske menn

Mens en større andel av kvinnene er opptatt av det estetiske når det kommer til oppussingen, ser mannen på de mer byggtekniske oppussingsarbeidene.

– For nye innervegger, takbekledning, ildsteder og rør- og elektrikerarbeider er det mannen som i størst grad tar initiativet, og som beslutter hva som skal gjøres, sier Elnan.

De gamle er eldst

Også alder spiller en rolle for hvem som bestemmer når heimen skal pusses opp. Og det er, ikke overraskende, de yngre som bryter mest med de tradisjonelle rollene.

– Likestillingen er kommet lengst i byene, og spesielt blant de yngste aldersgruppene. Jo eldre man blir, jo tydeligere trer kjønnsrollemønsteret fram, sier Elnan.

<b>SAMARBEID:</b> Oppussingen hjemme er som oftest et samarbeid mellom mannen og kvinnen, selv om forskjeller kan sees. Minst er forskjellene blant de yngre. (Foto: Jordan)
SAMARBEID: Oppussingen hjemme er som oftest et samarbeid mellom mannen og kvinnen, selv om forskjeller kan sees. Minst er forskjellene blant de yngre. (Foto: Jordan)
Les også 5 planleggingstips for effektiv oppussing

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Før du begynner

Beckers annons

Nyeste artikler

Norsol annons