Vi krever stadig mer lekre og effektive kjøkken. Det viser tall fra Norske Elektroleverandørers Landsforening. Salget av kjøkkenvifter har for eksempel økt med 20 prosent siden 1998. Også interessen for innebygde komfyrer har økt sterkt.
- Langvarig lav rente og en stadig økende interesse for kjøkken og interiør gir utslag, sier salgsingeniør Jan Linnerud i Beam til nyhetsbyrået Newswire.
- På 70-tallet fantes det stort sett én type ventilator, mens det i dag finnes en skog av alternativer. Akkurat nå er det svært populært med fritthengende vifter over en kjøkkenøy, gjerne i rustfritt stål med glass, sier Linnerud.
Husets puls
Sosialantropolog og trendforsker Gunn Helen Øye i Prognosesenteret bekrefter nordmenns økende interesse for kjøkken.
- I dag bygger mange kjøkkenet sitt åpent, og det kan ofte sees fra stua. Dette skaper nye krav til funksjonalitet og design. Flere og flere velger å ha et stort spisebord på kjøkkenet istedenfor egen spisestue. På mange måter kan en si at kjøkkenet viser familiens liv, sier hun.
Øye er ikke overasket over at kjøkkenvifter har fått et oppsving i salget.
- Kjøkkenviften er prikken over i-en, og i dag er svært mange opptatt av at viften skal passe resten av kjøkkenets design. Viftene som er på markedet i dag kan heves og senkes, de har spesiallys og finnes i stål, eller sotet glass.
Gasskomfyr
Salgsingeniør Jan Linnerud sier at flere nå velger kjøkken uten store overskap.
- Mindre overskap betyr mer åpenhet, noe som setter fokus på kjøkkenviftens design. Dessuten bruker stadig flere gass til matlagingen, noe som setter høyere krav til ventilasjon, sier han.