IFI logo
Se flere bilder
Julestjernen skal ikke være ensom

Foto:

Julestjernen skal ikke være ensom

Det finnes så mange juleblomster at julestjernen ikke trenger å være ensom. Vi har minst fire andre typiske juleblomster som holder julestjernen med selskap. Både julegleden og hyasinten er med på å skape variasjon i hjemmene våre i jula.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julestjernen er juleblomsten fremfor noen. Men det betyr ikke at den skal være ensom. For juleglede, svibler, asalea, amaryllis og tulipaner er også typiske juleblomster! Disse blomstene bringer et bredere fargespekter inn i julefeiringen.

Julestjernen

Det er ingen tvil om at julestjernen er den mest populære juleblomsten vår. Hvert år selges seks millioner julestjerner i Norge.

- Sett sammen et hav av røde julestjerner. Det blir både en dekorativ og mektig julepynt, forteller informasjonsansvarlig Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Julestjernen liker seg best ved 18-22 grader og skal ikke ha for mye vann. Desto mørkere julestjernen står, jo mindre vann skal den ha.

- Husk å få planten pakket inn når du kjøper den, for julestjernen tåler ikke frost, sier Bergh.

Juleglede

- Julegleden, eller begonia, er egentlig en tropisk blomst. Men utviklingen av nye sorter har etter hvert gjort julegleden til en mer hardfør plante, sier Bergh.

Hver jul selges en million begonia i Norge. Julebegonia har sin opprinnelse i en krysning mellom begonia dregei og begonia socotrana. Begonia socotrana vakte først oppsikt på grunn av sin evne til å blomstre om vinteren. Arten ble derfor en viktig krysningspartner for å fremstille juleutgaven av begonia.

- Hvordan steller vi julegleden?

- Husk å holde pottejorden jevnt fuktig. Regelmessig vanning med romtemperert vann er best. Pass på at det ikke blir stående vann på skålen. Julegleden trives best ved 18-20 grader. Men ønsker du lang blomstringstid bør den stå i 16 grader. Blomsten trives best ved jevn temperatur, så unngå trekk, råder Bergh.

Hyasint

Det blir ikke jul i huset uten duften av hyasinter.

- Hyasinten er oppkalt etter Hyakinhos, en vakker gutt som Apollon elsket, men som han drepte ved et uhell, forteller Bergh.

Hyasinten er en løkvekst som tilhører liljefamilien. Den kan bli 30 cm høy. Blomstene er store og velduftende og sitter i en klase på en kraftig stengel.

- Vann hyasintene sparsomt. Sett dem kjølig om natten, så forlenges blomstringstiden, råder Bergh.

Tulipaner

Tulipanen er Norges mest populære og mest produserte blomst. Men tulipanen er også en utpreget  juleblomst. Denne sesongen produserer norske gartnere 50 millioner av den populære sorten.

- Tulipaner på løk skal stelles som andre løkblomster, sier Bergh.

Ta av innpakningspapiret, men behold plasten på. Snitt en til to cm av stilkene. La tulipanene stå kjølig i lunket vann de første timene. Ta så av plasten og sett dem i kaldt vann. La blomstene stå kjølig om natten.

Asalea

Asiatiske asalea som tilhører Rhododendron-slekten, finner du i rød, rosa, lilla og hvit. Dette er en juleblomst som koster litt mer enn de andre. Det er fordi det er en krevende plante å produsere.

- Asalea krever litt ekstra av eieren også, påpeker Bergh.

En kjølig hall eller vinterhage er å foretrekke fremfor en varm stue. La julegleden stå lyst. Pass på at den ikke tørker ut. Vann, eller dusj, asaleaen med kalkfritt vann. Av og til bør blomsten senkes ned i en bøtte/kum med lunket vann. La den stå i vann i 10-15 minutter til det ikke kommer flere luftbobler.  

Amaryllis

Den femte typiske juleblomsten er amaryllis, som stammer fra tropene. Blomsten er populært kalt ridderstjerne. Du kan velge mellom amaryllis i potte eller som snittblomster.

- Mest populære til jul er de storblomstrete typene i sjatteringer av rødt, rosa, laks, oransje og hvitt, forteller Bergh.  

Sett potten med løk lyst og i rundt 20 grader. Vær sparsom med vannet i begynnelsen. Gi gradvis mer vann etter hvert som knoppene kommer frem. Kjøper du amaryllis som snitt, sørg for at den er i knopp. Amaryllisen åpner seg raskt når den settes i vann.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.