IFI logo
Se flere bilder
Hytter sluker strøm

Foto: ifi.no

Hytter sluker strøm

Hytteeierne bruker for mye strøm. Behovet for enøk-tiltak er blitt påtrengende, mener både eksperter og politikere. De råder folk til å fyre med ved i stedet.

Ulf-Arvid Mejlænder

Ulf-Arvid Mejlænder
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- I 2001 brukte fritidsboligene tre prosent av el-forbruket i husholdningssektoren. Hvis utviklingen fortsetter, vil andelen komme opp i ti prosent i 2020. Rundt 8000 hytter tilknyttes el-nettet hvert år, sier sivilingeniør Kjell Gurigard til Newswire.

Gurigard ledet arbeidet med prosjektet Energi- og miljøriktig fritids- og turistutbygging, som la fram sin sluttrapport i fjor. Bak prosjektet sto blant andre NVE, Enova og Miljøverndepartementet.

Hyttenes gjennomsnittlige strømforbruk er ifølge Gurigard 5000 kilowatt timer i året, men variasjonene er store. På Hafjell i Øyer kommune er snittforbruket 16500 kilowatt timer i året. Det innebærer at hyttene i området forbruker mer elektrisk kraft enn hele den kommunale bygningsmasse i Øyer og nabokommunen Ringebu.

Bruk ved!

- Bruk av strøm til oppvarming av hytter er særlig ugunstig, sier markedsdirektør Rene Christensen i ovnprodusenten Jøtul.

Han regner med økt etterspørsel av peiser og ovner nå som prisen på elektrisk strøm har steget kraftig.

Det selges i underkant av 80 000 ildsteder i Norge hvert år, i følge tall fra Varmeprodusentenes Forening. Salget svinger noe med strømprisen. Sommeren er høysesong for å handle peis og ovn. For Jøtul er juni årets beste salgsmåned. Også forhandlerne i hytteområdene har stor etterspørsel.

- Bare her i kommunen har vi 5000 hytter, og det er nå de er mest i bruk. Mange av eierne handler ildsted i ferien, og nå er montørkapasiteten vår sprengt, sier Hans Petter Henriksen i Henriksen Brensel i Fredrikstad.

Han tror utbetaling av feriepenger kan ha en viss betydning for at mange gjør en slik investering om sommeren.

- Moderne design betyr svært mye for produktvalget. Vi selger like mye et møbel som en energikilde. De fleste vil ha både strøm og vedfyring på hytta, sier Henriksen.

Bør begrense veksten

Hyttenes bruk av strøm øker i et tempo som ekspertene mener er betenkelig og i utakt med nasjonale målsettinger.

- Myndighetene bør vurdere særskilte tiltak for å begrense denne veksten, sier sivilingeniør Kjell Gurigard.

- Vår generelle anbefaling er minst mulig bruk av strøm til oppvarming. Det er uheldig om utviklingen for fritidsboliger går i motsatt retning. Det er viktig å tenke energieffektivisering også på hytta, sier seniorrådgiver Anne Guri Selnæs i det statlige enøkselskapet ENOVA.

Politikerne på Stortinget er enige, men har foreløpig ikke kommet fram til praktiske ordninger som kan snu trenden.

- Tiltak på prissiden ville ramme vanlige hytteeiere uten nødvendigvis å bidra til at strømbruken på de store hyttepalassene går ned. Jeg tror mer på aktivt å stimulere til enøk-tiltak, sier stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland (A) i Energi- og miljøkomiteen til Newswire.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.