IFI logo
Se flere bilder
Hytteboomen og hjem nr. 2

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Hytteboomen og hjem nr. 2

Hytteutbyggingen fortsetter i stor stil og verdiene stiger: I følge Prognosesenteret er det planlagt mer enn 60.000 nye hytter og hyttetomter her i landet.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I perioden 1985-2005 ble det bygget ca. 60.000 hytter i Sør-Norge. Tempoet i utbyggingen er altså blitt mye raskere. Det er nå ca. 430.000 hytter her i landet - om ikke lenge er det en halv million...

Hytter og fritidsleiligheter er i stor grad blitt vårt andre hjem. Dagens romslige økonomi gjør at mange har råd til bedret livskvalitet, samtidig som du kan gjøre en solid investering. I 2005 ble norske hytter forsikret for 450 milliarder kroner - mot 175 millioner for ti år siden.

Komfort som hjemme

En annen undersøkelse fra Prognosesenteret om rehabilitering av hytter forteller at det siste år ble brukt over åtte milliarder kroner i oppussing og oppgradering av hytter- og fritidshus. Nesten halvparten pusset opp og fornyet kjøkken og bad. Vi vil ha komfort slik vi har hjemme og kjøkken og bad blir dermed viktige med sine tekniske innredninger og hjelpemidler.

Hytte eller fritidsbolig er ikke bare et annet hjem; det er også et alternativ som arbeidsplass, som gjør at vi stiller ytterligere krav til kvalitet og teknisk utrustning.

I høyere strøk

Det er ved de store skisentrene og dets nærhet det er størst byggeaktivitet. Undersøkelser fra Prognosesenteret forteller at rundt halvparten av oss egentlig ønsker hytte ved sjøen, men på de populære kyststriper der er det begrenset med plass og prisene er til dels svært høye.

Hyttekommunene tar i mot utbyggere med åpne armer. Det er blitt deres viktigste levebrød - utnyttelse av utmarka er blitt den klart største inntektskilden. I tillegg kommer hva aktivitetene fører med seg av håndverks- og handelsvirksomhet.

De store hyttefylkene

De fire store hyttefylkene i landet er Oppland, Buskerud, Hedmark og Telemark med Oppland helt på topp. Samlet antall for de fire utgjør ca. 1/3 av antall hytter på landsbasis. Det store flertall ligger i høyere strøk.

De store hyttekommunene

Ringsaker i Hedmark er i følge Statistisk Sentralbyrå klart den største hyttekommunen med vel 6.000 hytter (blant annet med Sjusjøen-området). En god nummer to er Trysil med vel 5.300 hytter. Videre følger sjøkommunene Fredrikstad og Hvaler, Ringerike og Sandefjord.

De dyreste

Av de såkalte fjellkommuner er Hemsedal det dyreste hytteområdet målt i gjennomsnitt pr. hytte. Deretter følger Øyer/Hafjell og Trysil.

Fortetting

Den stadige fortetting ved sjøen (og dermed det høye prisnivå) gjør at de fleste kjøper hytte på fjellet. Et eksempel på fortettingen: I Hvaler kommune er det nesten 50 hytter pr. kvadratkilometer, mens det i landets største kommune Ringsaker er vel fem hytter på samme område.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.