Kategorier

Meny

Konto

Hvor skal bildet henge?

Selv om både rom og bilder varierer i størrelse, så finnes det noen felles grunnregler for hvordan bildene bør henge.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Hvor skal bildet henge?

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Den største feilen vi gjør er at vi henger bildene våre for høyt, sier kunstkonsulent Helene Mustad i Artlink, et selskap som har spesialisert seg på utsmykning av større prosjekter.

Bildene havner ofte for høyt opp fordi vi selv står når vi henger dem opp, men siden sitter når vi ser på dem.

- Som regel bør en henge bildene litt lavere enn hva en tror. Selv om det er vanskelig å komme med en slags generell høydeangivelse, bør bilder i vanlige rom ikke begynne høyere fra gulvet enn rundt 1,25, sier Mustad.

Dersom bildene skal henge i en lang gang blir imidlertid situasjonen en annen. Siden dette er et rom en går igjennom, kan bildene gjerne henge høyere.

Bilder i flukt

Dersom du skal henge flere bilder på en vegg, så bør en bestemme seg for hvordan bildene skal henge i flukt med hverandre. Det vanligste er at den nederste delen av rammen begynner på samme høyde.

- Dette er den mest øyevennlige varianten fordi bildene følger rommets øvrige linjer, sier Mustad.

Fargerikt fellesskap

Selve motivet bør også ha en innvirkning på hvor bildet plasseres. Dersom du har et portrett av et menneske som kikker til siden, bør du ikke henge bildet slik at vedkommende ser rett inn i et hjørne.

- Har du flere småbilder fungerer det som regel bedre å lage en stor bildemontasje av dem, enn å spre dem over hele rommet. Og det gjør ingen ting å blande ulike rammer i en slik montasje. Det viktigste er at rammene passer til kunsten, sier Mustad.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

SISTE ARTIKLER
[Some text some message]