IFI logo
Se flere bilder
Hvit flekk på kamfertre

Foto: privat

Hvit flekk på kamfertre

Jeg har arvet en rikt utskåret kiste i lakkert kamfertre. Dessverre har den en stygg, hvitaktig flekk i lakken på lokket, som trolig skyldes vannsøl. Kan det repareres? Kista er også ganske støvete, hvordan bør den rengjøres?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til det siste først. Til rengjøring av kisten kan du enten benytte en mild møbelrens eller en børste.

- Begynn med å børste over kisten med en halvstiv skobørste for å løsne fastsittende støv fra utskjæringer. Neglebørste kan også brukes med forsiktiget. Ta for deg område for område, og støvsug med børstemunnstykke, råder Finn Wang i Brynsløkken.

Hvis dette ikke fjerner alt, er hans råd å gå over med lunkent, mildt såpevann og fiberklut for å løsne fastsittende smuss, og igjen brukt børsten nedi utskjæringene. Bruk store mengder tørkepapir for forsiktig å tørke opp vannet. Vann er farlig for lakken, så ikke la det bli liggende for lenge.

- Hvis lakken er tørr og sprø, kan det være en god idé å prøve på et lite felt som ikke er så synlig, men sannsynligheten taler for at dette vil gå bra, sier han.

Møbelrens

Ellers er en mild møbelrens alltid et godt hjelpemiddel når gamle møbler skal rengjøres.

- Møbelrensen er så mild at den rengjør flaten uten bruk av vann eller slipemidler, forteller Leif Augustin i Alanor.

Fjerne flekk

Når kisten er ren, står flekken for tur. Fremgangsmåte for fjerning av denne avhenger av hva slags flekk det er.

- Det kommer an på om det er selve lakken som er blitt hvitskjoldet eller om det er mikrokrakelering i lakken som har løsnet den litt fra underlaget og gjort at luft har kommet mellom lakk og tre. I det første tilfellet er det lite sannsynlig at flekken forsvinner fra lakken i det hele tatt, sier Finn Wang.

Men hvis det er luft som har laget flekken, er det større muligheter for å fjerne den. Da tar man såpefri stålull nr 0000, dypper den i penetrerende, lufttørrende olje, og gnir veldig forsiktig over flekken.

- Oljen vil da trenge ned i mikrosprekkene, drive ut luften mellom lakk og underlag, og fargen kommer mirakuløst tilbake. Etter ca 20 minutter tørker man vekk den overskytende oljen, og flekken kommer tilbake, forteller Wang.

Avslutt med voks

Det er ikke nødvendig for et fint resultat, men ønsker du en ekstra lød i kista kan du avslutte med en omgang voks.

- Ved å legge et tynt sjikt flytende voks på hele kista, for så å polere den ut, får man en helt spesiell glans, forteller Augustin.

Mer informasjon

www.brynslokken.no

www.alanor.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.