Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Hvit flekk på kamfertre

En god olje kan fjerne hvite flekker i overflaten.   privat
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Jeg har arvet en rikt utskåret kiste i lakkert kamfertre. Dessverre har den en stygg, hvitaktig flekk i lakken på lokket, som trolig skyldes vannsøl. Kan det repareres? Kista er også ganske støvete, hvordan bør den rengjøres?

Til det siste først. Til rengjøring av kisten kan du enten benytte en mild møbelrens eller en børste.

- Begynn med å børste over kisten med en halvstiv skobørste for å løsne fastsittende støv fra utskjæringer. Neglebørste kan også brukes med forsiktiget. Ta for deg område for område, og støvsug med børstemunnstykke, råder Finn Wang i Brynsløkken.

Hvis dette ikke fjerner alt, er hans råd å gå over med lunkent, mildt såpevann og fiberklut for å løsne fastsittende smuss, og igjen brukt børsten nedi utskjæringene. Bruk store mengder tørkepapir for forsiktig å tørke opp vannet. Vann er farlig for lakken, så ikke la det bli liggende for lenge.

- Hvis lakken er tørr og sprø, kan det være en god idé å prøve på et lite felt som ikke er så synlig, men sannsynligheten taler for at dette vil gå bra, sier han.

Møbelrens

Ellers er en mild møbelrens alltid et godt hjelpemiddel når gamle møbler skal rengjøres.

- Møbelrensen er så mild at den rengjør flaten uten bruk av vann eller slipemidler, forteller Leif Augustin i Alanor.

Fjerne flekk

Når kisten er ren, står flekken for tur. Fremgangsmåte for fjerning av denne avhenger av hva slags flekk det er.

- Det kommer an på om det er selve lakken som er blitt hvitskjoldet eller om det er mikrokrakelering i lakken som har løsnet den litt fra underlaget og gjort at luft har kommet mellom lakk og tre. I det første tilfellet er det lite sannsynlig at flekken forsvinner fra lakken i det hele tatt, sier Finn Wang.

Men hvis det er luft som har laget flekken, er det større muligheter for å fjerne den. Da tar man såpefri stålull nr 0000, dypper den i penetrerende, lufttørrende olje, og gnir veldig forsiktig over flekken.

- Oljen vil da trenge ned i mikrosprekkene, drive ut luften mellom lakk og underlag, og fargen kommer mirakuløst tilbake. Etter ca 20 minutter tørker man vekk den overskytende oljen, og flekken kommer tilbake, forteller Wang.

Avslutt med voks

Det er ikke nødvendig for et fint resultat, men ønsker du en ekstra lød i kista kan du avslutte med en omgang voks.

- Ved å legge et tynt sjikt flytende voks på hele kista, for så å polere den ut, får man en helt spesiell glans, forteller Augustin.

Mer informasjon

www.brynslokken.no

www.alanor.no

Les også Fjerning av maling fra gamle møbler

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: