Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Hva er lasur?

  •  
  •   Publisert:
En ensfarget flate blir full av liv med et strøk lasur.   Frode Larsen og Kristian Owren/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
En lasur er en transparent, farget olje som kan påføres i et tynt lag utenpå en malt flate.

Lasuroljer kan fås i nær sagt alle farger. De hvite lasuroljene ligger som et tynt, fint slør og demper fargen på underlaget og gi et melert, nærmest kalket utseende - mens de mørke lasuroljene gjør bunnfargen mørkere og dypere, og gir flaten et litt gammelt og antikk preg. Italienerne kaller den mørke lasuren for "aqua sporca"- skittent vann - noe som i og for seg er en dekkende betegnelse.

Lasering er egentlig en fellesbetegnelse på alle transparente malebehandlinger, enten man bruker en lasurolje eller en uttynnet maling/beis. Hensikten er at toppstrøket skal påføres i et så tynt lag at det underliggende materialet/fargen syns igjennom.

Ulike påføringsteknikker

Lasuren kan påføres med en pensel, en malerull, en fille, en tapetkost eller en svamp, og man kan lage strukturer og mønster i lasuren eller dra den av med en fille slik at den bare ligger igjen som en tynn hinne på overflaten.

Vann- eller oljebasert?

En lasur kan enten være vann- eller oljebasert. Det vil si at den enten er tynnet ut med white-spirit eller vann. En oljelasur har lengre tørketid, fordi white-spirit fordamper langsommere enn vann. Det kan være en fordel hvis man ønsker å forme eller lage mønster i lasuren.

Ulempen er at oljelasuren lukter sterkt og er mer skadelig for miljøet og helsen. Derfor bør vanntynnet lasur foretrekkes når det er mulig. De vanntynnbare lasurene er tilnærmet luktfrie i tillegg til å være miljø- og helsevennlige. 

Hvor kjøpes lasur?

Lasuroljer fås kjøpt hos de fleste fargehandlere og kan brekkes i et stort antall farger. Noen malingsprodusenter har egne fargekart som viser forskjellige lasuroljer på ulike bunnfarger. En annen måte å finne ut hvordan lasuroljen tar seg ut på en bestemt farge, er å stryke lasuren utover en fargeprøve fra fargebaren.

Hvis du ønsker å laser med en vanlig maling/beis, har de fleste malingsprodusenter produkter som egner seg til dette. Forhør deg i butikken. 

Tips til lasering:

. En tynn lasur er letter å stryke ut og få pen, enn en tykk lasur. Du kan gjerne tynne ut lasuren selv med enten vann eller white-spirit (avhengig om det er en olje- eller vanntynnet lasur.)

. Påfør lite lasur til å begynne med, og øk heller mengden etter hvert hvis det er nødvendig.

. Stryk alltid i treverkets lengderetning når du påfører og fordriver lasur på treverk!

. Jo større fargeforskjell mellom lasuren og bunnfargen, jo større kontrast.

. Gjør alltid oppstrøksprøver på en planke eller lignende før du begynner å lasere veggen eller møbelet. 

Les også Gode råd om lasering

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: