Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Hva er lasur?

En lasur er en transparent, farget olje som kan påføres i et tynt lag utenpå en malt flate.

cloud_download
fullscreen
  • En ensfarget flate blir full av liv med et strøk lasur.

    Foto:

  • Mørk lasur gjør bunnfargen mørkere og dypere, og kan gi treverket et litt gammelt og antikk preg.

    Foto:

  • Hvit lasur demper fargen på underlaget og gir et melert, nærmest kalket utseende.

    Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse

Lasuroljer kan fås i nær sagt alle farger. De hvite lasuroljene ligger som et tynt, fint slør og demper fargen på underlaget og gi et melert, nærmest kalket utseende - mens de mørke lasuroljene gjør bunnfargen mørkere og dypere, og gir flaten et litt gammelt og antikk preg. Italienerne kaller den mørke lasuren for "aqua sporca"- skittent vann - noe som i og for seg er en dekkende betegnelse.

Lasering er egentlig en fellesbetegnelse på alle transparente malebehandlinger, enten man bruker en lasurolje eller en uttynnet maling/beis. Hensikten er at toppstrøket skal påføres i et så tynt lag at det underliggende materialet/fargen syns igjennom.

Ulike påføringsteknikker

Lasuren kan påføres med en pensel, en malerull, en fille, en tapetkost eller en svamp, og man kan lage strukturer og mønster i lasuren eller dra den av med en fille slik at den bare ligger igjen som en tynn hinne på overflaten.

Vann- eller oljebasert?

En lasur kan enten være vann- eller oljebasert. Det vil si at den enten er tynnet ut med white-spirit eller vann. En oljelasur har lengre tørketid, fordi white-spirit fordamper langsommere enn vann. Det kan være en fordel hvis man ønsker å forme eller lage mønster i lasuren.

Ulempen er at oljelasuren lukter sterkt og er mer skadelig for miljøet og helsen. Derfor bør vanntynnet lasur foretrekkes når det er mulig. De vanntynnbare lasurene er tilnærmet luktfrie i tillegg til å være miljø- og helsevennlige. 

Hvor kjøpes lasur?

Lasuroljer fås kjøpt hos de fleste fargehandlere og kan brekkes i et stort antall farger. Noen malingsprodusenter har egne fargekart som viser forskjellige lasuroljer på ulike bunnfarger. En annen måte å finne ut hvordan lasuroljen tar seg ut på en bestemt farge, er å stryke lasuren utover en fargeprøve fra fargebaren.

Hvis du ønsker å laser med en vanlig maling/beis, har de fleste malingsprodusenter produkter som egner seg til dette. Forhør deg i butikken. 

Tips til lasering:

. En tynn lasur er letter å stryke ut og få pen, enn en tykk lasur. Du kan gjerne tynne ut lasuren selv med enten vann eller white-spirit (avhengig om det er en olje- eller vanntynnet lasur.)

. Påfør lite lasur til å begynne med, og øk heller mengden etter hvert hvis det er nødvendig.

. Stryk alltid i treverkets lengderetning når du påfører og fordriver lasur på treverk!

. Jo større fargeforskjell mellom lasuren og bunnfargen, jo større kontrast.

. Gjør alltid oppstrøksprøver på en planke eller lignende før du begynner å lasere veggen eller møbelet. 

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Tarkett annons
[Some text some message]