IFI logo
Se flere bilder
Hva er epoxygulv?

Foto: Jon Halvorsen og Frode Larsen/ifi.no

Hva er epoxygulv?

Jeg skal legge nytt gulv, og har hørt at epoxybelegg gir en helt blank og fin overflate. Men hva er egentlig epoxygulv? Og er det egnet til private hjem?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Epoxygulv er et belegg av herdeplast. Det har tradisjonelt sett blitt brukt innen industrien, for eksempel på lager, verktsted etc. Nå har det blitt mer og mer av denne typen gulv i butikker, frisørsalonger og lignende, fordi det gir en veldig trendy, blank look.

Beleggene kan fås i alle typer farger, og også med forskjellige effekter. For eksempel kan du få et gulv hvor det ser ut som om noen har tømt en pakke med nonstop utover gulvet. Felles for alle epoxygulvene er at overflaten blir særdeles glatt og blank.

Legging av epoxy

Epoxybelegg legges stort sett på betonggulv. Det kan også brukes på tregulv, men det må da legges som et flytende gulv. Dette fordi massen ikke er elastisk, men helt hard, og derfor vil kunne sprekke opp på grunn av bevegelser i treverket.

Massen er i utgangspunktet flytende. Den helles ut på underlaget, og fordeles med en sparkel slik at det blir helt rett. Gulvet trenger da noen timer på å herde, før det blir skikkelig hardt.

Lakk mot riper

Svakheten med et epoxygulv er at det lett vil kunne ripe. For å unngå dette skal det påføres et topplag med slitesterk polyretanlakk innen 18 timer etter at gulvet har blitt lagt. Hvis man venter for lenge blir overflaten for hard for at lakken kan feste seg. Når lakken er påført vil skader i gulvet bli i lakken og ikke i selve epoxyen, og det lar seg lettere gjøre å forbedre skader som kan dukke opp i fremtiden. Hvor ofte man bør påføre denne lakken avhenger selvsagt av slitasje, men vanlige intervaller vil være en gang hvert tredje år.

Til private hjem?

Det er noen som har lagt epoxygulv i sine private hjem, siden det gir en veldig stilig og helt spesiell overflate. Dette er imidlertid ganske sjeldent, og disse gulvene er heller ikke beregnet på private hjem. Siden gulvet blir svært hardt, velger de fleste alternative gulvløsninger til hjemmene sine. Men hvis du er innstilt på å ha et hardt gulv, er det strengt tatt ingenting i veien for at du kan ha det i hjemmet ditt. Men hvis du velger epoxybelegg til hjemmet ditt er det en ting du bør være oppmerksom på; vær forsiktig hvis du søler vann på gulvet. Du finner nemlig ingen skøyteis i verden som er glattere enn et vått epoxygulv!

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.