IFI logo
Se flere bilder
Husk å levere spesialavfallet

Foto: Grip

Husk å levere spesialavfallet

Etter en oppussingsperiode sitter man som regel igjen med mye avfall som malingsspann, white spirit og lignende. Da er det viktig å være oppmerksom på at dette er spesialavfall som ikke må behandles som vanlig søppel.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange tenker ikke over at enkelte av produktene man benytter under oppussingen er svært farlige, både for miljøet og helsen. Forvirringen kan også være stor i forhold til hva man egentlig skal gjøre med produktene. Innlevering av spesialavfall er gratis for privatpersoner, og vi oppfordrer alle til å sette seg inn i hvordan man skal håndtere dette.

Hva er spesialavfall etter oppussingen?

- Maling (både våt og tørr)

- Lakk

- Slam og avfall fra fjerning av maling og lakk

- Lakk- og malingsspann med rester

- Løsemidler/vesketynner (f.eks. White Spirit)

- Impregnert treverk

- Lim

- Sterke rengjøringsmidler

Hvorfor er det så viktig å levere inn?

Stoffene disse produktene inneholder har svært miljø- og helseskadelige egenskaper. De må derfor destrueres, nøytraliseres eller langtidslagres for å unngå skadevirkninger. Siden stoffene ikke gjennomgår samme nedbrytningsprosess som vanlig søppel kan stoffer på avveie få store konsekvenser også på langsikt. 

Dersom stoffene kastes på vanlig fylling kan de lekke ut og forårsake store miljøødeleggelser. Vannmiljøet kan påvirkes, noe som igjen vil virke inn på dyre- og fiskebestanden. Det kan da også bli farlig dersom mennesker spiser disse dyrene og dermed får i seg giftstoffene.

Hvor kan jeg levere det?

Det er de ulike kommunene i landet som har ansvaret for å ta imot spesialavfall. Hvordan de velger å administrere dette varierer litt fra sted til sted. De fleste kommuner har egne avfallsanlegg både for vanlig søppel og spesialavfall hvor du kan levere det inn. Enkelte steder kan man også levere dette på spesielle mottaksplasser for spesialavfall, ofte plassert i nærheten av bensinstasjoner. Er du i tvil hvordan det fungerer der du bor, kontakt teknisk etat i din hjemstedskommune. Du kan også spørre fargehandleren om råd allerede ved innkjøp av maling eller lakk.

Se også LOOP Miljøskole eller ring deres gratis grønt nummer: 800 31 500.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.