IFI logo
Se flere bilder
Hjelp, panelet har blitt mørk!

Foto: Frode Larsen og Kristian Owren/ifi.no

Hjelp, panelet har blitt mørk!

Ny trepanel er både lyst og lekkert, men etter noen år vil fargen bli mørkere, gulere og mer dyster. Hvorfor? Og hva kan man gjøre?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Kombinasjonen av at limstoffet går i oppløsning og at veggen utsettes for lys gjør at treverket gulner over tid, forteller Chresten Nielsen ved Beckers.

Denne fargeendringen er dessverre umulig å forhindre, men det finnes behandlinger som gjør veggen din pen igjen. Når du skal behandle panelveggen er det et valg du må ta stilling til; ønsker du en transparent løsning hvor treverkets mønster synes eller ønsker du en heldekkende maling? På våre nettsider finner du utfyllende informasjon om de ulike behandlingsformene.

Transparente løsninger

Er du opptatt av å beholde treverkets unike mønster og struktur kan du benytte deg av beis, voks, lut, lakk uttynnet oljemaling eller blekeklut. Disse er alle gode løsninger, men vil gi ulike resultat. På våre sider kan du finne beskrivelse av de forskjellige metodene, samt bildeillustrasjoner som viser deg hvordan resultatet vil bli.

Maling

 Dersom du ønsker et heldekkende resultat er maling løsningen. Her vil treverkets nyanser og mønster ikke synes på samme måte som ved de transparente behandlingene, men du vil til gjengjeld få en vegg dekket i akkurat den fargenyansen du ønsker deg. Ønsker du et mer spesielt resultat kan lasering eller lett sliping gi spennende effekter. Når du skal male panel er det ytterst viktig at du benytter kvistlakk for å holde kvisten på plass og unngå skjemmende skader. Informasjon om de ulike formene for malingsbehandling og kvistlakk samt eksempler der maling av panel er foretatt finner du på lenken på høyre side.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.