IFI logo
Se flere bilder
Hjelp, det nylutede gulvet har blitt stygt!

Foto: TreStjerner (illustrasjonsfoto)

Hjelp, det nylutede gulvet har blitt stygt!

Jeg har slipt ned og lutet et gammelt tregulv, men har støtt på problemer. Det så pent ut da det var ferdig lutet, men det var en del fiberreisning, og da jeg slipte vekk denne ble gulvet svært stygt igjen. Hva er gjort galt, og hva gjør jeg for å fikse opp dette?

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en vanlig misforståelse at lut er en egen behandling av tregulvet, men lut for gulv er kun å anse som en forbehandling som åpner treverkets porer, gir treverket en hvitere farge og gjør det klart for videre behandling. Hvitheten luten gir er ikke permanent, og lutingen må alltid følges opp med videre behandling for beskyttelse og for å bevare det lyse utseendet.

- At gulvet derfor ble skjoldete og stygt etter at det ble slipt igjen er derfor ikke overraskende, fordi man da har fjernet litt av det hvite fra luten som har gitt treverket en midlertidig hvitfarge. Disse overskytende hvite pigmentene skal egentlig uansett fjernes før videre behandling, forklarer Per Lund Nielsen, sjef for teknisk service hos Scanox, som blant annet produserer gulvserien TreStjerner.

Ifølge eksperten har du to valg for videre behandling: Enten kan gulvet renses med gulvrens, for så å olje det med en hvit olje.  Eller så kan gulvet vaskes med en hvit gulvsåpe. Begge disse behandlingene vil gi gulvet en hvitere farge, samtidig som de gir gulvet den beskyttelsen det trenger. Hvilken av de to du velger bør avgjøres av smak og ønske om vedlikehold i fremtiden. Siden gulvet nå er skjoldete, kan det være lurt å rense med gulvrens før du påfører den neste behandlingen, spesielt ved bruk av olje.

- Jeg kan selvsagt ikke garantere for at dette vil fungere uten å ha sett gulvet, men høyst sannsynlig vil en slik behandling gjøre at man får en jevn, hvitaktig flate igjen, sier Nielsen.

Produktene Nielsen henviser til fra deres sortiment er TreStjerner Gulvrens, TreStjerner Gulvolje og TreStjerner Gulvsåpe. WOCA er eksempel på en annen produsent i denne kategorien, og fører produkter som også kan benyttes i denne sammenheng.

Mer informasjon

TreStjerner

Woca

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.