IFI logo
Se flere bilder
Himmelretningen spiller en rolle for vedlikeholdsbehovet

Foto: Beckers

Himmelretningen spiller en rolle for vedlikeholdsbehovet

Nordveggen kan være fin i fargen, mens sørveggen er blitt blass. Du må ikke male alle fasadene samtidig. Start med den som er mest slitt!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sola står som kjent opp i øst og går ned i vest. Siden det er solens UV-stråler som sliter mest på malingen på fasaden, har dette betydning for hvilken vegg, og hvor slitt kledningen din blir. Det er normalt ikke nødvendig å male alle fasader samtidig.

Tips! Mal én vegg av gangen, og start med den som er mest slitt! 

Solsiden på huset

En sydvendt fasade får sol fra midt på dagen, og et stykke ut på ettermiddagen. En vestvendt fasade har kveldssol. Det betyr at fasader mot syd og sydvest slites sterkere av solens UV-stråler, enn fasader mot som vender rett mot nord, øst og vest.

Sollyset bryter ned bindemidlene i beiser og malinger, slik at malingen på sydveggen raskere tæres bort etter hvert, og solen får fargene til å falme. Varmen i kledningen kan, spesielt om huset er malt i en mørk farge, bli opp mot 80 grader en solrik sommerdag. Så høye temperaturer kan skape store spenninger i treverket og få det å tørke kraftig ut, krympe, sprekke opp og slå seg. Her er det viktig å velge en maling som er fleksibel og sterk nok til å tåle det.

Det positive er at høy temperatur gjør at veggen tørker raskt ut etter et regnvær, og at svertesopp og begroing er mindre forekommende enn på mer skyggeutsatte vegger.

Se flere bilder
sort fasade

Foto: Beckers

VARMT: Fasaden som solen steker midt dagen i sommerhalvåret kan blir veldig varm. Her slites malingen raskere enn på skyggesiden. 

Skyggesiden på huset

En nordvendt fasade får lite eller ingen direkte sol, og tørker sent etter regn. Står det i tillegg busker og trær tett inntil fasaden vil det føre til økt risiko for begroing av grønskealger og svertesopp. Hvis begroingen vaskes vekk regelmessig, vil dette ikke umiddelbart skade fasaden. På sikt kan dog svertesopp føre til angrep av den mer skadelige råtesoppen.

Veggene mot øst og vest, der solen står opp og går ned, får nyte solen mens den ikke er fullt så varm som når den står som høyest på himmelen, og er derfor mindre utsatt enn veggene som vender rett mot syd, men mer enn nordveggen.

Se flere bilder
Fasade mot nord

Foto: Beckers

FUKTIG: Fasader mot nord får lite solls. Her sliter solen sakte på malingen. Derimot kan fukt på kledningen tørke sakte, og det kan oppstå svertesopp og begroing. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.